Liczba wyników: 13589
Diagnoza cukrzycy to nie wyrok. Choroba nie musi obniżyć jakości życia, jeśli dobrze się nią zarządza. Poniżej kilka często zadawanych pytań dotyczących cukrzycy.
Ci, którzy jedzą więcej błonnika, cechują się niższym ryzykiem cukrzycy typu 2.
Badania sugerują, że im więcej produktów roślinnych jest w twojej diecie, tym niższe masz ryzyko cukrzycy typu 2.
Zarówno czynne, jak i bierne palenie papierosów zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2.
Jedz głównie warzywa i owoce, jeśli chcesz zmniejszyć ryzyko cukrzycy, radzą badacze z Harvard T. H. Chan School of Public Health w Bostonie.
Jedzenie większej ilości świeżych owoców jest związane z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2, natomiast picie wielu soków owocowych ma odwrotny skutek...
Chyba wszyscy już wiedzą, że dosładzane napoje nam nie służą - zwiększają prawdopodobieństwo rozwoju cukrzycy i innych problemów zdrowotnych. Okazuje się jednak, że także naturalnie słodkie napoje mogą sprzyjać wspomnianej chorobie.
Niższy wskaźnik masy ciała (BMI) jest powiązany ze słabszym ryzykiem cukrzycy typu 2 wśród osób z różną historią rodzinną, genetycznymi czynnikami ryzyka i masą ciała.
Kiedy oceniono diety stosowane w 184 krajach, obliczono, że niewłaściwy sposób odżywiania się odpowiadał za ponad 14,1 miliona przypadków cukrzycy typu 2 w 2018 roku, co stanowiło ponad 70 proc. nowych diagnoz.
Osoby o wieczornym „chronotypie", czyli późno kładące się spać i późne budzące się, odznaczają się o 19 proc. wyższym ryzykiem cukrzycy i to po uwzględnieniu czynników związanych ze stylem życia
Zanieczyszczenie powietrza osłabia korzyści z aktywności fizycznej