Liczba wyników: 2457
W przypadku kobiet szczególnie groźne są palenie papierosów, nadciśnienie i cukrzyca.
Wiadomo, że otyłość powoduje choroby kardiometaboliczne, takie jak nadciśnienie i cukrzyca, nie jest jednak tak, że jedyna przyczyna tych chorób to nadmierna ilość tłuszczu.
Cukrzyca typu 2, niezależnie od innych czynników ryzyka, zwiększa ryzyko chorób serca u kobiet.
Spędzanie czasu na słońcu wpływa dobrze na każdego, ale wyniki ostatnich badań brytyjsko-chińskich dowodzą, że więcej słońca może rzeczywiście pomóc starszym ludziom pozostawać w lepszym zdrowiu i unikać chorób zagrażających życiu takich jak choroba sercowo-naczyniowa czy cukrzyca.
Drobna stłuczka czy poważniejszy wypadek mogą przydarzyć się nawet najlepszemu kierowcy. Jest to sytuacja stresująca, podczas której nie zawsze można myśleć trzeźwo, dlatego dobrze zawczasu się do niej przygotować tak, aby na pewno o niczym nie zapomnieć. Jak się okazuje, właśnie od tego, jakie kroki podejmiemy tuż po kolizji, może zależeć uzyskanie odszkodowania. O czym zatem należy pamiętać, by wypłata należnych nam środków przebiegła bez problemów?
Komisja Europejska zamierza przedsięwziąć kroki mające na celu walkę z dyskryminacją płacową kobiet, które w krajach Unii Europejskich zarabiają przeciętnie 15% mniej niż mężczyźni. Według statystyk, najbardziej poszkodowane są panie po pięćdziesiątym roku życia. Komisja ostrzega przed łamaniem prawa, za które grozi surowymi karami. Jeśli zaistnieje taka konieczność, w przyszłym roku przedstawione zostaną nowe propozycje legislacyjne.
Otyłość i cukrzyca typu 2 są ze sobą powiązane. Okazuje się, że mogą być skutecznie leczone przy udziale tzw. brązowego tłuszczu.
Osoby chore na cukrzycę cechują się sześć razy większym ryzykiem niewydolności serca, nawet jeśli cukrzyca jest prawidłowo leczona.
Wiele osób sięga po jedzenie wzbogacone w błonnik, aby wspomóc odchudzanie i zapobiec chorobom przewlekłym, takim jak cukrzyca czy nowotwory.
Nadmierne spożywanie cukru szkodzi organizmowi. Cukier powoduje nadwagę i otyłość, utrudnia metabolizm witaminy B1 i innych cennych składników. Przyczynia się też do rozwoju takich chorób cywilizacyjnych jak cukrzyca typu II, miażdżyca czy próchnica zębów, a ponadto prowadzi do osłabienia odporności.