Liczba wyników: 487
Lęk oznacza zwiększone tempo rozwoju od łagodnego upośledzenia funkcji poznawczych do choroby Alzheimera.
Choroba Alzheimera rozwija się przez dekady. Rozpoczyna się śmiertelną reakcją łańcuchową, której efektem jest nagromadzenie się białek beta-amyloidu, które wyniszczają tkanki mózgu. Taka reakcja zaczyna się u myszy znacznie wcześniej, niż sądzono.
Starsze kobiety mieszkające w miejscach o wyższym poziomie zanieczyszczenia powietrza mogą cechować się silniejszym kurczeniem się mózgu charakterystycznym dla choroby Alzheimera niż panie w podobnym wieku mieszkające w miejscach o niższym poziomie zanieczyszczenia.
Szwajcarscy i włoscy uczeni informują, że istnieje korelacja między mikrobiotą jelitową a powstawaniem płytek amyloidowych w mózgu, typowych dla choroby Alzheimera.
Kiedy przebadano zdrowe osoby starsze, odkryto, że częstotliwość picia herbaty miała wpływ zarówno na funkcje, jak i strukturę mózgu.
Dostarczanie sobie większej ilości witaminy E z diety może oznaczać niższe ryzyko demencji i choroby Alzheimera.
Od jakiegoś czasu eksperci wiedzą, że istnieje związek pomiędzy zaburzeniami słuchu a rozwojem demencji, teraz opracowano teorię dotyczącą tego, w jaki sposób utrata słuchu może wywoływać otępienie. Uczeni sądzą, że dostatecznie wczesne zaradzenie upośledzeniu słyszenia może pomóc w zapobieganiu chorobie.
Jakkolwiek zaburzenia snu nie wywołują choroby Alzheimera, niektóre mogą częściej występować u osób, które cechują się wysokim ryzykiem genetycznym rozwoju demencji.
Leki powszechnie stosowane w różnych schorzeniach, w tym przy alergiach, przeziębieniach, nadciśnieniu i depresji, mogą mieć zwiazek ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia łagodnych zaburzeń myślenia i pamięci, szczególnie u osób z genetycznymi czynnikami ryzyka choroby Alzheimera.
Metabolit wytwarzany po zjedzeniu soi może - z pomocą odpowiednich bakterii - zmniejszyć główny czynnik ryzyka demencji.