Liczba wyników: 5077
Dziś obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy, choroby uznanej przez środowisko medyczne za jedno z najniebezpieczniejszych schorzeń cywilizacyjnych.
Z badań wynika, że obwód talii jest związany z ryzykiem cukrzycy typu 2 niezależnie od poziomu wskaźnika masy ciała (BMI).
Z badań wynika, że osoby szybko spożywające posiłki mają wyższe ryzyko cukrzycy niż ci, którzy powoli raczą się jedzeniem.
14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy. Przygotowano liczne imprezy informacyjne mające na celu podniesienie świadomości na temat zapobiegania chorobie i jej leczenia.
Regularne stosowanie leków na refluks, znanych jako inhibitory pompy protonowej (PPI), wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.
Warto w sposób umiarkowany raczyć się piwem lub winem, dzięki temu można zmniejszyć ryzyko cukrzycy, mówią duńscy uczeni.
Dieta roślinna jest lepsza niż ta oparta na mięsie, jeśli chodzi o zapobieganie cukrzycy. Okazuje się jednak, że nie wszystkie rodzaje mięsa wpływają na ryzyko tej choroby w równym stopniu.
Badania przeprowadzone przez naukowców z Brigham and Women's Hospital (BWH) wykazały związek między wzrostem stężenia ftalanów w organizmie i zwiększonym ryzykiem cukrzycy u kobiet.
Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy są genetycznie predysponowani do figury ciała typu „jabłko", mogą cechować się wyższym ryzykiem cukrzycy typu 2 i chorób serca.
Ludzie, którzy serwują sobie dwie porcje owoców dziennie, mają o 36 procent niższe szanse na rozwój cukrzycy typu 2 niż ci, którzy jedzą mniej niż połowę porcji
Dwie dekady siedzącego trybu życia to dwukrotnie wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci