Liczba wyników: 1281
Nowe badania podkreślają negatywne konsekwencje relacyjne i psychologiczne związane z efektem „jo-jo", który może być elementem cyklu odchudzania. Okazuje się, że cały proces może być bardzo toksyczny, a przerwanie tego swoistego błędnego koła bardzo trudne.
Wiadomo, że styl życia i genetyka, a także szereg innych czynników przyczynia się do rozwoju zespołu metabolicznego - grupy schorzeń, które zwiększają ryzyko poważnych problemów zdrowotnych. Teraz okazało się, że zaburzenia sprzyja również stres.
Dzięki ograniczeniu ilości sodu w diecie niemal każdy może obniżyć ciśnienie krwi, nawet osoby przyjmujące w tym celu leki.
Rekatycymab, nowy inhibitor PCSK9, wstrzyknięty co jeden do trzech miesięcy, pozwala na bardziej elastyczne leczenie prowadzące do obniżenia cholesterolu i jest bezpieczny.
Kilkunastu młodych strażaków przeszło rygorystyczne szkolenie, nodzac po 20 kilogramów sprzętu po pagórkowatym terenie podczas 45-minutowych ćwiczeń w kalifornijskim słońcu. Rękawiczki, hełmy, latarki, gogle i inne elementy obciążały ich, gdy biegali w ognioodpornych ubraniach, co miało sprawdzić, czy są gotowi służyć jako strażacy na dzikich terenach. Dzięki takiemu szkoleniu sprawdzono też, jak ludzki organizm reaguje na intensywny wysiłek.
Na Uniwersytecie w Tokio odkryto, że w ciągu ostatniej dekady wzrosła liczba pilnych dializ i zgonów wśród osób hospitalizowanych z powodu ostrego nadciśnienia.
O niewydolności serca - jej symptomach, profilaktyce i sposobach leczenia - rozmawiamy z Agnieszką Wołczenko – pacjentką kardiologiczną i prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Pacjentów ze Schorzeniami Serca i Naczyń EcoSerce.
Przewlekła choroba nerek (chronic kidney disease, CKD) jest powszechna i powiązana z chorobami serca u osób w starszym wieku.
Tegoroczną nagrodę Nobla w dziedzinie medycyny otrzymali Katalin Karikó i Drew Weissman za odkrycia dotyczące modyfikacji zasad nukleozydowych, które umożliwiły opracowanie skutecznych szczepionek mRNA przeciwko COVID-19.
Serwowanie sobie po każdym posiłku przekąsek skrobiowych wiąże się z o co najmniej 50 proc. wyższym ryzykiem przedwczesnej śmierci i 44-57 proc. wyższym zagrożeniem zgonem związanym z chorobami sercowo-naczyniowymi. Z drugiej strony, jedzenie owoców, warzyw i nabiału podczas określonych posiłków przekłada się na niższe prawdopodobieństwo przedwczesnej śmierci z powodu chorób układu krążenia, raka lub jakiejkolwiek innej przyczyny.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później