Liczba wyników: 1221
Starsze osoby po COVID-19 mają znacznie wyższe ryzyko - nawet o 50 do 80 proc. wyższe - zachorowania na chorobę Alzheimera w ciągu kolejnego roku.
Picie niewielkiej ilości białka serwatkowego przed posiłkami pomaga diabetykom kontrolować poziom cukru we krwi.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) niedawno wyodrębniła nowe zaburzenie związane z zespołem stresu pourazowego (post-traumatic stress disorder, PTSD) - złożony zespół stresu pourazowego (CPTSD). Międzynarodowy zespół z udziałem Uniwersytetu w Zurychu wymienił objawy diagnozy takiej choroby i wydał wytyczne dotyczące leczenia.
Osoby zmagające się z Covid-19 doświadczyły szerszego zestawu objawów, w tym wypadania włosów i dysfunkcji seksualnych, i to w kilkanaście tygodni po infekcji.
Pokarmy, które jemy na co dzień, mogą mieć bezpośredni wpływ na nasze możliwości poznawcze w późniejszych latach, stwierdzają uczeni z Uniwersytetu Stanowego Iowa.
Dobre dla serca są nie tylko brokuły, cebula czy marchew, ale i odmiana rzodkiewki japońskiej. Według dietetyków związki znajdujące się w uzyskującej znaczne rozmiary Sakurajima daikon mogą pomóc w ochronie naczyń wieńcowych i potencjalnie zapobiegać chorobom serca oraz udarom.
„Uśmiechnij się. Przestań się martwić. Nie pracuj tak ciężko." Czy to dobre rady na długie życie? Jak się okazuje, nie. W badaniu osobowości jako wskaźnika długowieczności naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Riverside odkryli coś wręcz przeciwnego.
Zidentyfikowano sposób, w jaki mózg selekcjonuje emocje podczas snu, aby skonsolidować przechowywanie tych pozytywnych, a jednocześnie tłumić negatywne.
Stres sieje spustoszenie w umyśle i ciele. Przykładowo, wiąże się z wyższym ryzykiem depresji, chorób serca i chorób zakaźnych (bo osłabia odporność).
Żankiel (Prunella vulgaris) to wieloletnia roślina z rodziny Apiaceae, która rośnie w lasach w całej Europie, Azji i Afryce. Jest stosowana w łagodnych stanach zapalnych i zaparciach, kaszlu oraz zapaleniu oskrzeli.