Liczba wyników: 586
Chociaż utrata włosów wydaje się problemem typowo męskim, to zmaga się z nim także wiele kobiet. Lekarze wymieniają dziś nawet 21 najczęstszych przyczyn łysienia u kobiet, wliczając w to m.in. choroby tarczycy, nadmiar witaminy A, ciążę, a nawet depresję.
Lody i gofry z posypką i syropem, smażone ryby, karkówka z grilla, fast foody – to nasza dieta podczas urlopów. Efekt? Przeciętna polska rodzina przyjmuje podczas wakacji nadprogramowe 9 kg cukru i 7 kg tłuszczu, czyli 70 tys. kcal lub 2,5 kg tkanki tłuszczowej – wynika z wyliczeń Fundacji BOŚ. Jak nie przywieźć z wakacji nadprogramowych kilogramów? Oto pięć podstawowych zasad.
Niewiele rodzajów aktywności zawodowej zapewnia stałą różnorodność zadań i wiele okazji do ekscytacji. Już po kilku, a na pewno po kilkunastu latach pracy dla wielu ludzi poniedziałek nie wiąże się - mówiąc oględnie - z radosnym oczekiwaniem na zawodowe wyzwania... eksperci mówią jednak, że odpowiednie nastawienie i kilka zmian, choć nie zapewnią niezwykłych uniesień podczas tych samych, powtarzalnych zajęć, pozwolą na poprawę nastroju podczas pracy.
Zaczyna się lato, nadciągnęły już pierwsze w tym roku fale upałów. I choć większość z nas spragniona jest wakacji, słońca i odpoczynku na świeżym powietrzu, to wysokie temperatury mogą dać się poważnie we znaki. Jak uniknąć poważnych komplikacji ze zdrowiem, związanych z upałami?
Dzięki odpowiedniemu jedzeniu i ćwiczeniom może zmniejszyć obciążenie serca z powodu nadciśnienia. Antynadciśnieniowa dieta obejmuje ograniczenie alkoholu, soli i cukru, a także dodanie do posiłków dużej ilości warzyw i owoców.
Serwuj sobie truskawkowy deser, jak często się da. Właściwie są one tak smaczne, że niewielu ludzi trzeba zachęcać do sięgnięcia po nie, w każdym razie oto kolejny powód do ich jedzenia - pomagają zadbać o zdrowie serca.
Jest jednym z podstawowych składników naszej diety. Bez względu na to, czy się odchudzasz, czy trenujesz przed ważnym maratonem lub po prostu chcesz się zdrowo odżywiać. Chleb to produkt, z którego nie powinniśmy rezygnować. Dostarcza bowiem do organizmu niezbędne składniki, dzięki którym jesteśmy pełni energii i mamy dobry humor. Jak to działa?
Jesteś tym, co jesz – to powiedzenie równie dobrze sprawdza się w kwestii włosów. Aby rosły, były mocne i lśniące, potrzebują wielu witamin i składników mineralnych. Gdy ich zabraknie w codziennej diecie, organizm w pierwszej kolejności zareaguje pogorszeniem ich wyglądu oraz wypadaniem, ponieważ z punktu widzenia przetrwania, są najmniej kluczowe. Czego nie powinno nam zabraknąć, by włosy były w dobrej kondycji?
Przesuszenie, brak połysku i łamliwość włosów to najczęstsze problemy, z jakimi borykają się kobiety. Tymczasem zadbane i zdrowe włosy wpływają na nasze samopoczucie, dając nam większą pewność siebie. Dlatego jeszcze przed latem znajdźmy czas na regenerację i przeprowadzenie mniejszej lub większej metamorfozy.
Szparagi przez lata uznawano za wykwintne, lecz ekskluzywne warzywo. Polacy jednak z roku na rok coraz bardziej doceniają ich niepowtarzalny smak, a przede wszystkim wartości odżywcze.