Liczba wyników: 467
Czerwone mięso ma związek z wyższym zagrożeniem różnymi nowotworami, w tym rakiem piersi. Bezpieczniejszym wyborem jest drób, mówią nowojorscy uczeni.
Nowe badania znalazły związek pomiędzy witaminą A i niższym ryzykiem raka skóry.
Witamina D może być ważnym wsparciem w walce z cukrzycą. Osobom, którym zagraża choroba, pomaga opóźnić jest pojawienie się.
Diabetycy są bardziej narażeni na udar niż osoby wolne od cukrzycy. Im dłużej zaś choroba trwa, tym ryzyko tego zdarzenia jest wyższe.
Szacuje się, że w ubiegłym roku 820 milionów ludzi nie miało dostatecznej ilości jedzenia, podczas gdy rok wcześniej z tym problemem zmagało się 811 milionów. Problem głodu się pogłębia, pisze Światowa Organizaccja Zdrowia.
Nowe badania pokazują, że niski poziom witaminy D u osób starszych wiąże się z wyższym ryzykiem depresji.
W nowych badaniach uczeni skoncentrowali się na sprawdzeniu, czy pora ćwiczeń ma wpływ na podniesienie ogólnych możliwości fizycznych.
Regularne picie kawy może pomóc w zachowaniu odpowiedniej wagi, wynika z nowych brytyjskich badań.
Potrzeba około dwóch godzin dziennie przebywać na zewnątrz, by móc liczyć osłabienie ryzyka pewnych form raka.
Zdrowie jamy ustnej ma wpływ nie tylko na stan jej samej, ale i funkcjonowanie innych części organizmu. Przykładowo, wiadomo, że bakterie znajdujące się na zębach i dziąsłach sprzyjają chorobom serca. Teraz ustalono też, że mogą zwiększać ryzyko poważnych problemów z wątrobą.