Liczba wyników: 485
W krajach Europy Zachodniej i w Stanach Zjednoczonych, po kilkudziesięciu latach królowania leków syntetycznych, ponad połowa pacjentów korzysta dzisiaj z porad lekarzy medycyny naturalnej, lub wykorzystuje naturalne środki lecznicze w profilaktyce. W te najnowsze, światowe trendy zdrowotne wpisują się zioła, m. in. mięta pieprzowa, która jest składnikiem wielu preparatów wspomagających leczenie dolegliwości żołądkowych.
Globalne ocieplenie klimatu ma jedną niezaprzeczalną zaletę: coraz lepiej rosną u nas rośliny pochodzące z południowych rejonów Europy. Warto to wykorzystać i założyć we własnym ogródku grządkę ziołową – świeże zioła nie tylko pięknie pachną i urozmaicają smak potraw, ale mają także właściwości lecznicze, a zawarte w nich olejki eteryczne odstraszają komary, meszki, nornice i ślimaki.
Niektóre dodatki, takie jak ocet balsamiczny czy oliwa z oliwek podawane być powinny jedynie na zimno. Świeże zioła oraz szczypiorek, natkę pietruszki i koperek, dodajemy pod koniec gotowania, aby ich aromat nie ulotnił się przed zaserwowaniem potrawy. Istnieje też kilka przypraw, które są wprost stworzone do dań podawanych na ciepło. Należy do nich między innymi gałka muszkatołowa – idealny komponent jesiennych, rozgrzewających pyszności.
Czarny bez, owoce maliny, lipa, piołun, bylica, świetlik, dziurawiec, tymianek, bratek polny, stokrotka, pokrzywa - wszystko to zioła i owoce, które powszechnie wykorzystuje się do wzmacniania odporności i leczenia infekcji, jak na przykład grypa czy przeziębienie. Wciąż mało znanym w Polsce, a bardzo skutecznym, środkiem na wzmocnienie odporności jest Pelargonium sidoides. Wyciąg z korzenia Pleargonii Afrykańskiej jest w Europie traktowany jako środek leczniczy, w Polsce natomiast dostępny jest jako suplement.
Przyszła jesień, a wraz z nią „sezon" na przeziębienia i grypę. W telewizji coraz częściej można obejrzeć reklamy specyfików, które mają wzmocnić odporność i pomóc w łagodzeniu objawów choroby. Warto jednak zapoznać się z tym, co stanowi naturalny lek i było stosowane w medycynie przez wieki - zioła mogą pomóc w walce z rozmaitymi chorobami. Poniżej kilka ważnych faktów dotyczących działania ziół.
Wiosną i latem, gdy przypada pełnia sezonu na wszelkie warzywa i owoce, znacznie łatwiej jest przygotować aromatyczny i apetyczny obiad. Jednak, gdy tylko drzewa zaczną przybierać bajeczne kolory, a chodniki pokryją się kasztanami, kreatywne gotowanie przysparzać może nieco większych problemów. Jak z całorocznych i prostych w smaku warzyw przygotować danie, którego nie powstydziłby się prawdziwy szef kuchni? Odpowiedzią są świeże zioła, które bez przeszkód uprawiać możemy w domu, przez cały rok.
Dwa lata intensywnej ekspozycji na TCE, ciekłą substancję chemiczną utrzymującą się w powietrzu, wodzie i glebie, mogą zwiększyć ryzyko choroby Parkinsona o 70 proc.
Głóg to kwitnący krzew z rodziny różowatych. Jego liście, owoce i kwiaty są używane jako lekarstwo. Zawierają substancje zwane flawonoidami, które mają działanie przeciwutleniające. Głóg może poprawiać krążenie krwi i osłabiać czynniki chorób serca oraz m. in. zmniejszać niepokój.
Jelito cienkie to miejsce aktywności drobnoustrojów i cel leczenia probiotykami między innymi z biegunki, nieswoistego zapalenia jelit i zespołu jelita drażliwego. Aby jednak trafić jelita, probiotyki muszą najpierw przejść przez żołądek, wrogie kwaśne środowisko, które może zniszczyć te pożyteczne bakterie. Teraz opracowano ochronny żel, który zapewnia probiotykom bezpieczniejszą drogę.
Preparaty ziołowe mogą być niebezpieczne, gdy są przyjmowane w dużych ilościach, wstrzykiwane, czy też łączone z innymi lekami.