Liczba wyników: 1538
Można sobie wyobrażać, że latem jesteśmy zdrowsi. Świeci słońce, dostarczamy mnóstwo witaminy D, a dni są długie. Jednak ostatnie badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Kopenhadze sugerują, że nawyki żywieniowe zimą mogą być lepsze dla naszego zdrowia metabolicznego niż te letnie.
Kobiety stosujące w średnim wieku dietę, która ma na celu obniżenie ciśnienia krwi, są o około 17 proc. mniej narażone na zaburzenia pamięci i inne oznaki pogorszenia funkcji poznawczych kilkadziesiąt lat później.
Licząca sobie ponad 2 tysiące lat praktyka chińskich zielarzy polegająca na badaniu ludzkiego języka pod kątem oznak choroby jest obecnie stosowana przez informatyków wykorzystujących uczenie maszynowe i sztuczną inteligencję.
Równowaga fizyczna jest powiązana z objętością hipokampu, części mózgu odpowiedzialnej m. in. za pamięć.
W testach z udziałem osób z umiarkowaną do ciężkiej depresją odkryto, że ci, którzy uczestniczyli w gorących sesjach jogi, doświadczali znacznie silniejszej redukcji objawów depresyjnych w porównaniu z grupą kontrolną.
Ci, którzy kupują najmniej zdrową żywność w pracy, często stosują niezdrową dietę także poza pracą i częściej też mają nadwagę i/lub otyłość oraz czynniki ryzyka cukrzycy oraz chorób układu krążenia w porównaniu z pracownikami, którzy dokonują zdrowszych zakupów.
Ograniczenie ogólnej ilości kalorii może odmłodzić mięśnie i aktywować szlaki biologiczne ważne dla dobrego zdrowia.
Według American Heart Association choroby serca są w ostatnich latach główną przyczyną zgonów na świecie. Podczas zawału mięśnia sercowego zablokowana tętnica i wynikający z niej niedobór tlenu powodują masową śmierć komórek serca, uszkodzenie naczyń krwionośnych i stan zapalny. Teraz opracowano „łatkę" na serce z zaprojektowanymi maleńkimi naczyniami krwionośnymi - jej efekty naprawcze sprawdzono u szczurów i świń.
Osoby zagrożone cukrzycą typu 2 zwykle wiedzą, że powinny ograniczyć ilość cukru w diecie, nowe badania sugerują jednak, że warto też zmniejszyć dawkę soli.
Codzienne jedzenie owoców jagodowych, w tym truskawek, może pomóc zmniejszyć ryzyko demencji.