Liczba wyników: 602
Warto dbać o różnorodność swoich posiłków. Monotonia żywieniowa może prowadzić do niedoborów witamin, minerałów i innych składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jak w zapracowanym świecie znaleźć czas na zdrowsze odżywianie? Poniżej kilka wskazówek.
Zimą mamy większą ochotę na cięższe potrawy, ponieważ nasz organizm nastawia się na tryb magazynowania. Jedzenie w tym okresie powinno być przede wszystkim bogate w witaminy i minerały, które dostarczają naszemu organizmowi m.in. ryby. O tym dlaczego są one ważnym elementem żywienia, jakie ryby należy, a jakich nie należy jeść opowie Konrad Gaca – ekspert do spraw żywienia.
Nerki pełnią rolę filtra w organizmie i są jednym z najważniejszych narządów wewnętrznych. Usuwają to, co jest niepotrzebne, szkodliwe lub czego jest w nadmiarze. Choroby nerek mogą rozwijać się bezobjawowo przez wiele lat, dlatego jeśli zaczynają niedomagać, istnieje ryzyko zatrucia całego organizmu. Poznaj 10 sposobów na zdrowe nerki.
W Polsce udary mózgu są trzecią co do częstości występowania przyczyną śmierci i pierwszą niepełnosprawności u osób po 40. roku życia. Schorzenie to występuje u około 70 000 Polaków rocznie. Z badania „Zdrowa ONA" wynika, że 70% Polaków wie, czym jest udar mózgu. Czy posiadana wiedza jest zgodna z rzeczywistością? Wspólnie z ekspertami programu „Zdrowa ONA" neurologiem i neuropsychologiem przedstawiamy najważniejsze fakty i obalamy najczęstsze mity dotyczące udarów mózgu.
Choroby serca to główna przyczyna śmierci na całym świecie, odpowiadają za około jedną trzecią wszystkich zgonów. Co istotne, ich rozwój w dużej mierze jest wywoływany czynnikami, które daje się modyfikać - np. dietą. Okazuje się, że nadmiar cukru w jadłospisie sprzyja problemom z sercem.
Pocenie jest naturalną reakcją ciała na wysoką temperaturę. Kłopot w tym, że u znacznej części osób przebiega zbyt intensywnie. Co robić, gdy mimo przestrzegania zasad higieny osobistej i stosowania antyperspirantów problem nie ustaje i stale uprzykrza życie?
Choć świadomość Polaków na temat roli właściwej diety w życiu w ciągu ostatnich lat systematycznie rośnie, wielu z nas wciąż nie zdaje sobie sprawy, na jak wiele aspektów oddziałuje nasze odżywianie. Jak się bowiem okazuje, prawidłowo zbilansowany jadłospis wpływa m. in. na proces gojenia ran. Dlatego też warto o nim pomyśleć już na kilka miesięcy przed planowanym zabiegiem ortopedycznym.
Stres, siedzący tryb życia, niewłaściwa dieta, a także zmiany w organizmie następujące wraz z jego starzeniem się, nadwyrężają kondycję serca. Niestety, tak typowe dla naszych czasów, szybkie tempo życia, w dużym napięciu i nieodłącznym stresie, częsty brak czasu na odpoczynek, może osłabić jego kondycję.
Tkanka tłuszczowa pełni wiele ważnych funkcji w naszym organizmie, ale jej nadmiar jest bardzo szkodliwy. Obecnie zaś dużym problemem okazuje się niewłaściwa dieta i brak aktywności fizycznej, które skutkują nadwagą i zbyt dużą ilością tłuszczu. Aby ją zmniejszyć, warto sięgnąć po określone produkty, które pomoga spalić nadwyżkę tkanki tłuszczowej.
Tłuszcz w diecie jest niezbędny, ale jedne jego rodzaje są dobre dla naszego organizmu, a inne poważnie mu zagrażają. Eksperci ostrzegają, że określone formy tłuszczu sprzyjają wielu różnym chorobom.