Liczba wyników: 1003
Gdy poziom pyłków w powietrzu są wyższe, obserwuje się zwiększone wskaźniki infekcji SARS-CoV-2, ostrzegają eksperci z Politechniki w Monachium (TUM) i Helmholtz Zentrum.
Myślenie o śmierci może być dobre. Świadomość końca życia może poprawić zdrowie fizyczne i pomóc nam zmienić nasze cele i wartości. Nawet takie „obcowanie ze śmiercią", jak spacer po cmentarzu, może wywołać pozytywne zmiany i sprzyja pomaganiu innym.
Jedzenie tłustych ryb zwiększa ilość i wielkość cząstek HDL (tzw. dobrego cholesterolu) u osób z upośledzonym metabolizmem glukozy, mówią uczeni z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii. Takie zmiany są korzystne dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego.
Pracoholizm, czyli uzależnienie od pracy, jest coraz większym problemem w uprzemysłowionym świecie i nie pozostaje to bez wpływu na problemy ze zdrowiem psychicznym.
Medycy z King's College London odkryli, że jednym z głównych objawów COVID-19 u ludzi słabszych i mających zespól słabości jest majaczenie (delirium) - stan ostrego splątania związany z wyższym ryzykiem poważnej choroby i śmierci.
Osoby, które mają problemy ze snem, mogą być bardziej narażone na udar, zawał serca lub inne choroby naczyniowo-mózgowe bądź sercowo-naczyniowe.
Otyli pacjenci w wieku powyżej 60 lat mogą stracić na wadze tyle samo, co ludzie młodsi, stosując jedynie zmiany w stylu życia.
Osoby z przewlekłym bólem dolnej części pleców, które samodzielnie wykonywały akupresurę, doświadczyły osłabienia bólu i objawów zmęczenia.
Dieta o dużej zawartości białka może być dobrym sposobem na zachowanie zdrowej masy ciała.
Ograniczanie posiłków do wcześniejszych pór nie wpływa na efektywniejsze schudnięcie osób z nadwagą, stanem przedcukrzycowym lub cukrzycą.