Liczba wyników: 3185
16 listopada 2011 obchodzony jest na całym świecie jako Światowy Dzień Przewlekłej Obturacyjnej Choroby Płuc (POChP). Międzynarodowym działaniom patronuje Światowa Inicjatywa na rzecz Przewlekłej Obturacyjnej Choroby Płuc (GOLD). Polskie Towarzystwo Chorób Płuc aktywnie włącza się w organizację tego Dnia w Polsce pod hasłem „Masz zadyszkę? Może cierpisz na POChP! Zapytaj swojego lekarza o prosty test oddechowy - spirometrię.” Wskazuje także na nowe możliwości walki z chorobą i konieczność utworzenia w Polsce oddziałów nieinwazyjnej wentylacji.
Sen ma istotne znaczenie dla funkcji poznawczych i dobrego samopoczucia emocjonalnego, szczególnie u osób znajdujących się pod wpływem stresu. Nieprzespana noc więc nie jest najlepszą sytuacją, by podejmować ważne decyzje.
Osoby o wieczornym „chronotypie", czyli późno kładące się spać i późne budzące się, odznaczają się o 19 proc. wyższym ryzykiem cukrzycy i to po uwzględnieniu czynników związanych ze stylem życia
Patrzenie na zegarek podczas próby zasypiania nasila bezsenność i sprzyja przyjmowaniu większych ilości środków nasennych - zaś niewielka zmiana może pomóc ludziom lepiej spać.
Kiedy jesteś zestresowany/a, wysokokaloryczna przekąska może szczególnie do ciebie „przemawiać". Ma to jednak niekorzystne konsekwencje. Uczeni z Sydney zauważają, że stres w połączeniu z wysokokalorycznym jedzeniem powoduje zmiany w mózgu, które dodatkowo zwiększają apetyt na słodkie, czy tłuste jedzenie i prowadzą do nadmiernego przybierania na wadze.
Pora dnia, w której osoby chore na cukrzycę jedzą określone produkty spożywcze, może być tak samo istotna dla ich dobrego samopoczucia, jak wielkość oraz kaloryczność porcji.
Gdy poziom pyłków w powietrzu są wyższe, obserwuje się zwiększone wskaźniki infekcji SARS-CoV-2, ostrzegają eksperci z Politechniki w Monachium (TUM) i Helmholtz Zentrum.
Badanie z udziałem ponad 8 tysięcy uczestników wykazało, że ci, w rodzinach których ktoś chorował na cukrzycę, cechują się o 26 proc. wyższym ryzykiem wystąpienia stanu przedcukrzycowego.
Niedawne badania wykazały, że uniknięcie grypy dzięki szczepieniom może złagodzić obciążenie organizmu związane z atakami serca i udarami ciała.
Kiedy spada poziom określonych składników pokarmowych, w tym glukozy, informacja o tym jest przesyłana do mózgu, a następnie wywoływane jest uczucie głodu, które prowadzi do zachowań ukierunkowanych na poszukiwanie czegoś do jedzenia. Ten mechanizm jednak nierzadko ulega zaburzeniom, co sprzyja nadawdze i otyłości.