Liczba wyników: 296
Jakkolwiek nie istnieje magiczny produkt, który pozwoli zmniejszyć tkankę tłuszczową wokół brzucha, określony sposób odżywiania się pomoże osłabić otyłość brzuszną - dieta dobra dla serca da także efekt w postaci zmniejszenia obwodu w talii.
Zwolennicy wieprzowiny delektują się aromatyczną karkówką i soczystymi stekami. Miłośnicy kurczaka zajadają się chrupiącymi skrzydełkami. A po rostbef i antrykot sięgają ci, którzy najbardziej cenią sobie szlachetną wołowinę. Przyrządzając mięso na grillu, dogodzimy każdemu amatorowi mięsnych dań. Jakie mięso wybierać na grilla? W jaki sposób doprawiać i czym marynować? Z czym podawać?
Sezon kiszenia ogórków trwa w najlepsze. Wystarczy jedno popołudnie by przez resztę roku mieć smaczny i zdrowy składnik sałatek i szybki dodatek do obiadu. Warto wiedzieć, że dzięki procesowi fermentacji ogórki zyskują nie tylko nowy smak, ale także wiele nowych składników korzystnych dla zdrowia. Idealny efekt w postaci soczystych i twardych ogóreczków zapewni kilka prostych zasad.
Pacjenci z rakiem, którzy decydują się na terapie komplementarne zamiast standardowych, częściej umierają z powodu swojej choroby.
W czasach, kiedy w pracy króluje deadline i ASAP, niehandlowe niedziele zmuszają nas do szybkich zakupów w ciągu tygodnia, a miejsca na kolonie dla dzieci rozchodzą się w mgnieniu oka, nasze nerwy wystawiane są na wiele drażniących je czynników. Chcąc zapewnić sobie nieco relaksu, najlepiej wypić filiżankę ziół, które pomogą nam zapanować nad emocjami. Jakie napary ziołowe najlepiej pić?
Wielu ludzi zmaga się z przewlekłymi stanami zapalnymi, które mogą prowadzić do niebezpiecznych chorób. Odpowiednia dieta jednak pomaga osłabić to zjawisko.
Menopauza i poprzedzające ją klimakterium to często bardzo trudny czas w życiu kobiety. Z medycznego punktu widzenia jest to naturalny etap, w którym przysadka mózgowa zwalnia tempo produkcji hormonów, jajniki nie uwalniają jajeczek, a kobieta nie może już zajść w ciążę. W praktyce jednak wiele pań utożsamia przekwitanie wyłącznie z szeregiem nieprzyjemnych i utrudniających codzienne życie objawów, w tym także starzeniem skóry, na które nie można już nic poradzić. Czy rzeczywiście tak jest?
Wiedza o żywności i żywieniu oraz ich wpływie na zdrowie człowieka jest ogromna i podlega stałej ewolucji i zmianom. Dlatego również Piramida co pewien czas podlega pewnym modyfikacjom – mówi prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.
Sól - wszechobecna w naszym życiu. Często nie zastanawiamy się nad jej istnieniem, przyjmując, iż jej obecność w naszej diecie jest czymś zupełnie naturalnym. Okazuje się, że co drugi Polak soli jedzenie jeszcze przed spróbowaniem – odruchowo i bezrefleksyjnie. W ten sposób zakłada, że smak podanego dania na pewno będzie wymagał podkreślenia, przez co najczęściej rozumiemy dosalanie. Tymczasem Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ostrzega i zaleca, by spożycie soli nie przekraczało 5 g dziennie.
Stres, zła dieta i brak ruchu – czas na zmiany, by wrócić do formy i cieszyć się zdrowiem! Warto uzupełnić dietę dobrą chemią, czyli flawonoidami. Czym są, jakie jest ich znaczenie dla zdrowia i jak zadbać o ich odpowiednią ilość w diecie?