Liczba wyników: 473
Piękna pogoda i wypoczynek nie kojarzą się chorobami i leczeniem. Jest jednak kilka infekcji, które mogą uprzykrzyć letni urlop. Zaś wymarzony wypoczynek może się skończyć z gorączką i chusteczką przy nosie. Angina czy przeziębienie mogą nas przecież dopaść latem, a nie tylko jesienią lub zimą. Chorobotwórcze bakterie i wirusy nie rozróżniają pór roku.
Zdrowe i atrakcyjne nogi na lato – to cel wielu kobiet. Przed nami przecież weekendowe i wakacyjne wyjazdy – piesze wycieczki, chodzenie po górach, plażowanie i długie spacery. Z pięknej pogody za oknem i ciepłych wieczorów chcemy korzystać jak najdłużej. Jednak zmęczone, opuchnięte i ciężkie nogi często powodują, że z braku sił rezygnujemy z wielu aktywności. Jak więc wspomóc prawidłowe krążenie krwi i zadbać o dobrą formę naszych ud i łydek?
Ile warzyw spożywają Polacy, a ile zalecają instytucje zajmujące się żywieniem? Jak komponować posiłki, by realizować te zalecenia? Dlaczego warto jeść warzywa?
Nadciśnienie jest główną przyczyną zgonów na całym świecie, pierwszym czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i udaru mózgu. Im wcześniej je wykryjesz, tym skuteczniej możesz działać, by zapobiec jego skutkom.
Co roku, 30 maja obchodzony jest Światowy Dzień Soku. Już sam fakt, że sok ma swoje święto podkreśla, że jest to produkt wyjątkowy, zasługujący na szczególną uwagę. Szklanka soku może stanowić jedną z 5 zalecanych każdego dnia porcji warzyw lub owoców – dlaczego? Ponieważ, podobnie jak warzywa i owoce, soki uzupełniają dietę w cenne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki odżywcze. Eksperci potwierdzają, że soki to wygodna i prosta forma dostarczenia sobie codziennej porcji witamin i składników mineralnych.
Nadciśnienie to jeden z głownych czynników prowadzących do chorób sercowo-naczyniowych, a one odpowiadają aż za jedną trzecią śmierci na całym świecie.
Słońce wróciło już na dobre, a letnia pogoda sprzyja wypadom nad wodę czy do parku. Każdy z nas marzy o pięknej opaleniźnie, ale co zrobić, by uzyskać zadowalający efekt bez ryzyka poparzenia?
Jak wynika z nowych badań, wyższy poziom witaminy D w organizmie może oznaczać osłabienie ryzyka rozwoju cukrzycy lub odsunięcie rozwoju choroby w czasie.
Dieta śródziemnomorska jest nie tylko dobra dla utrzymania odpowiedniej sylwetki i zadbania o zdrowie serca, jest też sposobem na opóźnienie rozwoju choroby Alzheimera, najpowszechniejszej formy demencji.
Żarnowiec miotlasty (Cytisus scoparius) to pochodzący z Europy krzew, który w naszych orgodach pełni głównie funkcję rośliny ozdobnej. Dość łatwo się go uprawia, nie ma wielkich wymagań co do gleby i poziomu nasłonecznienia, więc szybko się też rozporzestrzenia. Poza ozdobną, ma jednak także prozdrowotne właściwości.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później