Liczba wyników: 5151
Jeśli chcesz stracić na wadze, stosuj się do zaleceń przyjętej diety i unikaj wieczornego podjadania. Jakkolwiek łatwiej jest zachować ustalone menu za dnia, wieczorem mamy z tym większy kłopot. Uczeni sprawdzili, dlaczego tak się dzieje.
Medycy starali się ustalić, dlaczego z wiekiem stajemy się bardziej podatni na choroby serca. Ludzki organizm, zwłaszcza serce, jest zależny od mitochondriów, części komórek odpowiedzialnej za wytwarzanie energii potrzebnej do utrzymania funkcji narządów. Znajdujące się wewnątrz mitochondriów białko Sesn2 odgrywa kluczową rolę w ochronie serca przed stresem.
Soczyste szynki o pięknej różowej barwie, kruche kiełbasy i połyskujące schaby to częsty i kuszący widok na sklepowych półkach. Nie zawsze jednak apetyczny wygląd wędlin idzie w parze ze zdrowym i naturalnym produktem. Na rynku dostępne są różnego rodzaju wyroby wędliniarskie, które swoje pozorne walory zawdzięczają dużej ilości sztucznych dodatków i konserwantów. Fosforany, bo w dużej mierze o nich tu mowa, nie pozostają jednak obojętne dla naszego organizmu. Dlaczego powinniśmy unikać żywności, która posiada je w składzie?
Eksperci z Narodowego Uniwersytetu w Singapurze pomagają wyjaśnić związek między ryzykiem raka i niewłaściwą dietą, a także powszechnymi chorobami, takimi jak cukrzyca, które wynikają ze złego odżywiania się.
Za poprawę funkcji poznawczych podczas ćwiczeń w znacznej mierze odpowiada dopamina.
Chodzenie wzmacnia połączenia między trzema sieciami mózgowymi, w tym także w jednej związanej z chorobą Alzheimera.
W najgorętszych letnich okresach możesz chcieć się zdrzemnąć w środku dnia. W niektórych krajach kulturową normą jest planowanie „sjesty" i zamykanie firm w najbardziej upalnych porach. Jak się okazuje, może się za tym kryć nie tylko biologia, ale i kultura.
Psychologowie zauważają, że osoby, które opierają swoją wartość na sukcesie finansowym, często czują się samotne w życiu codziennym. Teraz eksperci z Uniwersytetu w Buffalo i Harvard Business School postawili sobie za zadanie lepsze zrozumienie przyczyn tego związku.
Na Uniwersytetu Otago ustalili, jaki wariant genetyczny sprawia, że niektórzy ludzie są narażeni na dnę moczanową, bolesną i wyniszczającą chorobę artretyczną.
Od dawna znana jest prosta rada - wypicie szklanki ciepłego mleka przed położeniem się do łóżka zapewni spokojny sen. Takie właściwości mleka są powszechnie przypisywane tryptofanowi, ale odkryto też mieszankę peptydów tego napoju, zwaną hydrolizatem kazeiny i trypsyny (CTH), która łagodzi stres i poprawia sen.