Liczba wyników: 1445
Dietetycy od dawna zalecają, żebyśmy jedli więcej błonnika. Wiadomo, że jest bardzo ważny dla zdrowego układu pokarmowego, a także przydaje korzyści sercowo-naczyniowych, takich jak obniżony poziom cholesterolu. Teraz ustalono, że błonnik jest również ważny dla zdrowia mózgu. Japońscy uczeni wykazali, że dieta bogata w ten składnik wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju demencji.
Otręby owsiane to niezwykle wartościowy produkt, powstający z przemiału owsa. Ma niski indeks glikemiczny (IG), spowalnia wchłanianie cukrów i przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Neutralny smak otrąb pozwala na ich szerokie zastosowanie w kuchni. Mogą być podstawą dla potraw słodkich jak i słonych. Sprawdzają się w sałatkach, jako dodatek do zup, czy po prostu składnik zdrowej przekąski.
Garść lub dwie orzechów może pomóc diabetykom kontrolować poziom glukozy i cholesterolu we krwi. Diabtetycy powinni sięgnąć po orzechy, te w ich przypadku stanowią rekomendowaną przez specjalistów przekąskę, mogą być bowiem pomocne w kontroli cukru we krwi. Podobnych skutków nie zaobserwowano wśród ludzi, którzy wybierali pełnoziarniste babeczki zamiast standardowych przekąsek zawierających węglowodany proste.
24 września obchodzony jest Dzień Świadomości Hipercholesterolemii Rodzinnej. Choroba charakteryzuje się bardzo wysokim poziomem „złego” cholesterolu LDL, który nie jest uwarunkowany niewłaściwym stylem życia, lecz uszkodzeniem genu. Rezultat jest jednak ten sam: miażdżyca, zawał serca, udar mózgu . W najbliższą sobotę stowarzyszenie pacjentów przypomni, jak chronić siebie i swoich bliskich przed przykrymi konsekwencjami zbyt późnej diagnozy.
Nieleczona otyłość i nadwaga niesie za sobą poważne ryzyko powikłań dla układu sercowo-naczyniowego. 75 proc. Polaków uważa, że osoby po zawale powinny schudnąć. U osób otyłych i z nadwagą częściej dochodzi do zaburzeń rytmu serca, a dwukrotnie częściej rozwija się niewydolność krążenia. Nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, podwyższony poziom cholesterolu, choroba wieńcowa, zawały serca to często konsekwencje nieleczonej otyłości.
Cholesterol, a raczej jego podwyższony poziom, to obecnie bodaj jeden z najczęstszych problemów zdrowotnych. Wzrost stężenia cholesterolu w surowicy krwi, jest istotnym czynnikiem ryzyka wystąpienia miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego takich jak choroba wieńcowa i zawał serca, udar mózgu i miażdżyca zarostowa kończyn dolnych. Dlatego w przypadku przekroczenia dopuszczalnego poziomu tego związku niezbędna staje się odpowiednia dieta, zapewniająca równowagę wszystkich czynników naszego organizmu.
Hipercholesterolemia to najgorzej kontrolowany czynnik ryzyka sercowo-naczyniowego w Polsce. Problem ten dotyczy aż 61 proc. Polaków. Najbardziej niebezpieczna jest hipercholesterolemia rodzinna. To choroba znacznie rzadsza, uwarunkowana genetycznie, dziedziczna, która łączy się z występowaniem podwyższonego stężenia cholesterolu już od urodzenia i przez wiele lat przebiega bezobjawowo. Większość chorych nawet nie zdaje sobie sprawy z istnienia problemu i dowiaduje się o chorobie dopiero w momencie wystąpienia najcięższych jej powikłań tj. zawału, udaru mózgu.
Polacy nie wykonują podstawowych badań profilaktycznych! Jak wynika z „Raportu na temat zdrowia Polaków”, który został opracowany przez naukowców z Uniwersytetu Medycznego w Warszawie w 2011 roku, nie mierzymy regularnie ciśnienia, nie sprawdzamy poziomu cholesterolu ani cukru we krwi. Zgodnie z dawnymi przekonaniami idziemy do lekarza dopiero wtedy, kiedy coś nam dolega i kiedy nie pomagają żadne leki dostępne bez recepty. Dlaczego tak się dzieje? Przecież tak wiele kampanii społecznych uświadamia nas, że lepiej zapobiegać niż leczyć.
Z raportu SACN Carbonhydres and Health Report przygotowanego przez Scientific Advisory Committee on Nutrition (Naukowego Komitetu Doradczego ds. Żywienia) wynika, że spożywamy więcej cukru, niż jesteśmy w stanie spalić, czego efektem jest odkładanie tkanki tłuszczowej, niebezpieczny wzrost cholesterolu, a także próchnica, szczególnie widoczna u dzieci - które często dostają słodką przekąskę jako nagrodę za dobre zachowanie lub pozytywne wyniki w nauce. Pozostaje pytanie: czym słodzić bezpiecznie? Czy istnieje zdrowy cukier?
Tłuszcze to podstawowy, a zarazem niezbędny składnik prawidłowo zbilansowanej diety, stanowiący w żywieniu człowieka ważny element codziennej racji pokarmowej. Co do tego nikt chyba już dziś nie ma wątpliwości. Znacznie więcej kontrowersji niż ilość tłuszczów w diecie wywołuje kwestia, których tłuszczów powinno być w niej więcej – pochodzenia zwierzęcego czy pochodzenia roślinnego. W praktyce oznacza to spór między zwolennikami masła i margaryny. Podstawowymi elementami różnicującymi tłuszcze zwierzęce i roślinne są proporcje kwasów tłuszczowych nasyconych do nienasyconych oraz zawartość cholesterolu.