Liczba wyników: 205
Coraz więcej osób narzeka na spadek nastroju w okresie jesienno-zimowym. Jednak tak naprawdę tylko co dziesiąta z nich cierpi na depresję sezonową (SAD). Prawda jest taka, że do lekarza zgłasza się jeszcze mniej osób, mimo że każda z nich powinna przynajmniej udać się na konsultację.
Większość ludzi sięga po popularne leki bez recepty, gdy odczuwa dolegliwości bólowe, ale wielu nie jest świadomych różnic miedzy tymi farmaceutykami. Wśród najczęściej zażywanych leków przeciwbólowych są: aspiryna, ibuprofen i paracetamol. Oto podstawowe różnice między nimi.
Dobrym sposobem na zachowanie wakacyjnego wigoru oraz zdrowia są przetwory z owoców – smakowita osłoda jesiennych i zimowych dni. Domowe przetwory to znany od wieków sposób na zachowanie dobroczynnych właściwości owoców przez cały rok. Zamknięte w słoiczkach witaminy pomagają w walce z jesiennymi przeziębieniami, są idealnym dodatkiem do potraw czy rozgrzewającej herbaty. W ich przygotowaniu najważniejsza jest odpowiednia receptura – dobór owoców oraz sposób przetwarzania.
Dokładnie rzecz ujmując, warzywo rośnie na polach, ale niezmiennym pozostaje fakt, że stanowi prawdziwie jesienny skarb i jest chętnie uprawiane w naszym kraju. Znawcy podkreślają, że dynia ma rozmaite zastosowania i jest bogata w składniki odżywcze.
Znamy już 14 półfinalistów szóstej edycji Literackiej Nagrody Europy Środkowej "Angelus". Wśród nich znalazła się książka Kazimierza Kutza, a także tytuły świetnych reportażystów – Szczygła, Szabłowskiego i Tochmana. Przyznawana we Wrocławiu nagroda przeznaczona jest dla prozaików, eseistów i reportażystów z 21 krajów Europy Środkowej.
Nawet w wieku dojrzałym kobiety są podatne na problemy skórne. Jak wynika z badań University of Alabama w Birmingham, jedna na dwie dorosłe kobiety w pewnym momencie swojego życia musi walczyć z trądzikiem.
Gdy boli staw, odruchowo staramy się go oszczędzać - mimo że wcale nie zmniejsza to dolegliwości. Dodatkowo nieużywany staw sztywnieje i każdy ruch staje się jeszcze bardziej bolesny. Najważniejsze więc jest złagodzenie bólu i odpowiednie leczenie chorego stawu, by móc znowu nim poruszać.
Nauka daje nowe możliwości. Dziś wiedza na temat zbilansowanej diety i wpływu stylu życia na samopoczucie i funkcjonowanie jest powszechna. Coraz więcej ludzi ma dostęp do wyników bieżących badań na temat związku diety i ryzyka rozmaitych chorób. Okazuje się np. że niektóre produkty powinny znaleźć stałe miejsce w menu osób chorujących na nadciśnienie.
W Wigilię 24 grudnia zgodnie z tradycją zasiądziemy w rodzinnym gronie, aby skosztować 12 pieczołowicie przygotowanych potraw. Dla wielu osób, szczególnie dla tych na diecie, świąteczna kolacja to dylemat. Czy potrawy nie są zbyt kaloryczne? Co mogę zjeść, a czego nie? Czy nie przytyję jedząc dodatkową porcję pierogów?
Osoby starsze, niezależnie od tego, czy nadal są aktywne zawodowo, czy przeszły już na długo wyczekiwaną emeryturę, powinny nadal dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, ale… w znacznie mniejszych ilościach. Dla wielu osób jest to dość trudne, ponieważ mają one dawno wyrobione już nawyki żywieniowe. Dlatego często nie mają potrzeby lub chęci, by zjadać mniejsze porcje.
Środowisko rodzinne ma istotny wpływ na nasze funkcje poznawcze i sposób myślenia