Liczba wyników: 1181
Otyłość, niedawno wpisana na oficjalną listę chorób American Medical Association, dotyka wiele osób w krajach wysoko rozwiniętych i stanowi jedną z najczęściej spotykanych chorób cywilizacyjnych. Niestety, w dalszym ciągu nie jest postrzegana w ten sposób przez samych chorych, ich otoczenie a nawet przez lekarzy.
Przyczyny Czynniki ryzyka Objawy i diagnoza Leczenie Profilaktyka
Wysoki wskaźnik masy ciała (BMI) u pacjentów z COVID-19 wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zgonu i dłuższym pobytem na oddziale intensywnej terapii, mówią medycy z Uniwersytetu w Göteborgu w Szwecji.
Osoby z otyłością brzuszną są narażone na zwiększone ryzyko chorób serca, nawet jeśli ich wskaźnik masy ciała (BMI) mieści się w normie, ostrzega Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne.
W badaniach na myszach odkryto, że pewne białka w komórkach tłuszczowych mogą wykrywać światło słoneczne. Okazało się również, że niedostatek naturalnego światła może oddziaływać na zachowanie komórek tłuszczowych i zwiększać ryzyko zespołu metabolicznego.
Nawet jeśli twój wskaźnik masy ciała jest na odpowiednim poziomie, możesz doświadczyć większego ryzyka chorób serca. Wszystko zależy od ilości tkanki tłuszczowej zgromadzonej wokół brzucha.
Wysoki poziom kortyzolu, hormonu stresu, szczególnie, gdy utrzymuje się w nocy, może wywoływać przybieranie na wadze.
Koreańscy uczeni odkryli, że mężczyźni, którzy jadają w samotności, częściej zmagają się z otyłością. W przypadku kobiet takie prawdopodobieństwo jest istotnie niższe.
Tradycja świętowania rozmaitych okazji przy kawie i cieście sprzyja otyłości i problemom z zębami.
Chociaż wszędzie niemal mówi się o zdrowym stylu życia, który zapewni lepsze zdrowie i łądniejszą sylwetkę, świat boryka się coraz intensywniej z problemem otyłości. Szacuje się, że do 2025 roku jedna osoba na pięć będzie otyła.
Pokonaj cukrzycę! – to hasło tegorocznego Światowego Dnia Zdrowia. Według analizy Komitetu Zdrowia Publicznego PAN w Polsce jest 2,73 mln diabetyków . Natomiast WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) oszacowała, że do 2030 roku cukrzyca stanie się siódmą najczęściej występującą przyczyną zgonów na świecie. Choroba ta często idzie w parze z otyłością, dlatego warto podejmować temat m.in. odpowiedniego żywienia. Jak nie dać się pokonać nadwadze i otyłości? Jak nie dopuścić do rozwoju cukrzycy?
Jeśli producenci zmniejszą ilość cukru w napojach, może znacznie obniżyć częstość występowania nadwagi, otyłości i cukrzycy typu 2.