Liczba wyników: 1656
Wyniki nowych badań przeprowadzonych w Niemczech, pokazują, że żelazo jest niezbędne organizmowi do przetrwania, ale jego zbyt wysokie ilości mogą być szkodliwe i prowadzić nawet do niewydolności organów. Naukowcy z Europejskiego Laboratorium Biologii Molekularnej (EMBL) w Heidelbergu odkryli, że białka regulujące poziom żelaza (IRP) są niezbędne komórce do przeżycia, ponieważ dbają o zachowanie prawidłowego bilansu żelaza. W szczególności białka IRP odgrywają zasadniczą rolę w zapewnieniu prawidłowej pracy mitochondriów - energetycznej maszynowni komórki. Wyniki badań zostały opublikowane w czasopiśmie Cell Metabolism.
Policjanci z bydgoskiego Archiwum X, czyli specjalnej komórki wyjaśniającej nierozwikłane sprawy sprzed lat, wykryli sprawcę zabójstwa 77-letniej kobiety. Do zbrodni doszło przed 18 laty w miejscowości Strzelce Górne, w gminie Dobrcz, gdzie w studni, pod warstwą kamieni i drewnianych kłód, znaleziono ciało starszej pani. Funkcjonariusze po latach zatrzymali 39-letniego już dziś mężczyznę podejrzanego o popełnienie tej makabrycznej zbrodni. Zatrzymany odpowie za zabójstwo ze szczególnym okrucieństwem.
Kiedy nasze ciało doznaje urazów lub zmaga się z infekcjami, aktywuje mechanizmy obronne. Sprawia, że komórki zaczynają działać tak, by pozbyć się zagrożeń. Ten proces powoduje stan zapalny, który często objawia się obrzękiem, zaczerwienieniem i bólem. Na krótką metę jest on oznaką gojenia się organizmu, niezależnie od tego, chodzi o otarcie kolana, czy przeziębienie. Jeśli jednak stan zapalny utrzymuje się dłużej, zagraża organizmowi i prowadzi do wielu chorób. Sprawdź, jakie są jego oznaki.
W XXI wieku urządzenia cyfrowe są obecne na każdym kroku. Spędzamy przed ekranami telewizorów, monitorów, laptopów i smartfonów właściwie całe dnie, a technologia towarzyszy nam nie tylko w pracy i szkole, ale także w czasie wolnym, przeznaczonym na relaks i odpoczynek. Coraz młodsze dzieci potrafią obsługiwać komórki, młodzież nie opuszcza cyberświata ani na chwilę, dorośli zaś funkcjonują między komputerem w pracy, nawigacją w samochodzie, a wieczornym odpoczynkiem przed TV w domu. A cenę za postęp technologiczny płaci wzrok.
Koniec listopada i początek grudnia to czas, kiedy większość z nas zastanawia się nad wyborem prezentów dla najbliższych. O ile wybór upominku dla męża czy córki nie stanowi dla większości z nas problemu, to już kupno prezentu dla sąsiadki, która co roku odwiedza nas z życzeniami świątecznymi może przyprawić o ból głowy. Nie wypada wręczać jej czegoś bardzo osobistego (chyba, ze się przyjaźnicie), drogi prezent jest tak naprawdę krępujący dla obu stron, więc? Dobrym pomysłem na niezobowiązujący upominek jest najpopularniejszy z „Bożonarodzeniowych” kwiatów – poinsecja czyli gwiazda betlejemska.
Cukrzyca typu 2 jest chorobą cywilizacyjną, co oznacza że oprócz predyspozycji genetycznych wpływ na jej powstanie ma styl życia, który prowadzimy. Częstą przyczyną cukrzycy może być utracenie przez komórki zdolności reagowania na insulinę i nie wychwytywania krążącego we krwi cukru. Krew z której cukier nie jest pobierany podstępnie niszczy nerki, serce, wątrobę, naczynia krwionośnie, a także system nerwowy. Z reguły zaleca się osobom cierpiącym na insulinooporność lub cukrzycę typu 2 ostrożne spożywanie owoców. Badania jednak pokazały, że pewna grupa owoców może nawet pomóc w leczeniu cukrzycy typu 2. Owoce te to borówki.
Od kilku tygodni w Europie surowe warzywa wzbudzają obawy konsumentów. Wiadomo już, że źródłem zakażenia bakterią Escherichia coli w Niemczech były kiełki z ekologicznych upraw. Pierwsze podejrzenia padły jednak na hiszpańskie ogórki, przez co klienci zaczęli unikać produktów żywnościowych, które przed spożyciem nie są poddawane obróbce termicznej. Dodatkowo Rosja nałożyła embargo na warzywa z Unii Europejskiej, co niekorzystnie wpływa zarówno na sytuację ekonomiczną producentów, jak i na nastroje społeczne w krajach Unii. Czy tej sytuacji można było uniknąć? Jak mogło dojść do zakażenia i na czym polegają badania żywności, wyjaśniają eksperci z Laboratorium Żywnościowego TÜV Rheinland Polska.
Na wiek biologiczny mogą wpływać czynniki środowiskowe, takie jak palenie papierosów czy dieta, więc odbiega on od wieku metrykalnego obliczanego na podstawie daty urodzenia. Teraz opracowano skuteczny sposób na precyzyjne oszacowanie wieku biologicznego.
Związki znajdujące się w konopiach indyjskich mogą okazać się skuteczne w leczeniu chorób zapalnych jelit, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego i choroby Leśniowskiego-Crohna.
Eksperci z Narodowego Uniwersytetu w Singapurze pomagają wyjaśnić związek między ryzykiem raka i niewłaściwą dietą, a także powszechnymi chorobami, takimi jak cukrzyca, które wynikają ze złego odżywiania się.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później