Liczba wyników: 487
Starzenie się odbija się na ciele i umyśle. Przykładowo, w tkance starzejącego się ludzkiego mózgu mogą gromadzić się białka, które są cechą charakterystyczną choroby Alzheimera. Jak się okazuje, sposób odżywiania się może mieć znaczący wpływ na stan możliwości poznawczych.
Cholesterol w mózgu wydaje się odgrywać kluczową rolę w rozwoju choroby Alzheimera.
Izolacja społeczna jest powiązana z różnymi problemami zdrowotnymi, a także krótszym życiem. Dlaczego tak się dzieje?
Interakcje społeczne, które dostarczają nam wsparcia, są ważne dla powstrzymania osłabienia zdolności poznawczych, jakie zachodzą podczas starzenia się mózgu.
Osoby zażywające niektóre leki obniżające poziom cukru we krwi miały mniej amyloidu w mózgu, wskaźnika choroby Alzheimera, w porównaniu zarówno z diabetykami nie przyjmującymi tych leków, jak i osobami bez cukrzycy.
Pozytywne trendy w dostępie do edukacji zmniejszą częstość występowania demencji na całym świecie o 6,2 mln przypadków do roku 2050. Jednakże przewidywania dotyczące palenia papierosów, wysokiego wskaźnika masy ciała i nadmiaru cukru we krwi zwiększą ilość przypadków o prawie tyle samo: 6,8 mln.
Czytanie, pisanie i granie w różne gry w starszym życiu może opóźnić wystąpienie demencji, w tym choroby Alzheimera, nawet o pięć lat.
Ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera i podobne rodzaje demencji można zmniejszyć poprzez dzięki odpowiedniej diecie, szczególnie takiej bogatej w przeciwutleniacze.
Według ekspertów cynk jest jednym z najważniejszych pierwiastków śladowych w żywieniu człowieka. Jest nie tylko niezbędny w różnych procesach fizjologicznych, ale stanowi także lek w profilaktyce wielu chorób.
Przebadano osoby w wieku powyżej 80 lat i ustalono, że zdrowszy styl życia wiąże się z niższym ryzykiem zaburzeń funkcji poznawczych, a co więcej, jest to niezależne od tego, czy dana osoba ma określoną formę genu APOE, która sprzyja problemom kognitywnym.