Liczba wyników: 818
Pacjenci z niewydolnością serca powinni stosować dietę bogatą w błonnik. Jak wynika z badań, zdrowe jelita mogą zmniejszyć ryzyko śmierci lub konieczność przeszczepu serca.
Ekstrakt z zielonej herbaty stosowany przez cztery tygodnie może obniżyć poziom cukru we krwi i poprawić zdrowie jelit, zmniejszając stan zapalny i osłabiając problem „nieszczelnego jelita".
Błonnik fermentacyjny - czyli węglowodany, których ludzkie jelita nie są w stanie samodzielnie przetworzyć, ale niektóre bakterie mogą je trawić - jest niezbędnym źródłem składników odżywczych, których potrzebują drobnoustroje jelitowe.
Na ogół nie zdajemy sobie sprawy, jak wielkie znaczenie ma dobrze funkcjonujące jelito grube, a zwłaszcza jego część zwana okrężnicą (bo „okrąża” jamę brzuszną). Bardzo rzadko spotyka się obecnie kogoś, kto ma całkowicie zdrowe jelita.
Jesienią, kiedy pada i wieje, a słonecznego światła z każdym dniem ubywa, szczególnego znaczenia nabiera to, co jemy. Przewód pokarmowy jest największym organem układu odpornościowego. Odpowiednio dobraną dietą nie tylko dostarczamy niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów, ale możemy sprawić, że jelita, niezwykle wrażliwe na działanie wnikających do organizmu chorobotwórczych substancji, staną się za sprawą zdrowej flory bakteryjnej pierwszą barierą, chroniącą organizm przed infekcjami.
Wrzody żołądka to rany w śluzówce żołądka lub jelita cienkiego. Rozwijają się, gdy warstwa chroniąca żołądek od soków trawiennych przestaje spełniać swoją funkcję i umożliwia szkodliwe działanie kwasów trawiennych na tkankę błony śluzowej. Oto objawy, które mogą oznaczać obecność wrzodów.
Brokuły już dawno zyskały sławę produktów bardzo korzystnych dla naszego zdrowia. Przykładowo, badania pokazały, że większa ilość warzyw krzyżowych zmniejsza ryzyko raka i cukrzycy typu 2. Teraz na Penn State odkryto, że brokuły zawierają cząsteczki, które pomagają chronić wyściółkę jelita cienkiego, hamując w ten sposób rozwój chorób jelit.
Skład i aktywność mikroflory w jelitach może być warunkowana przez wpływ czynników zewnętrznych. Należą do nich np. rodzaj diety, używki, leki (zwłaszcza antybiotyki), higiena czy przewlekły stres, ale bardzo istotne są też genetyka i czynniki geograficzne. Jednak jak wskazują badania, to właśnie będący skutkiem nadmiaru obowiązków stres, jest jedną z najczęściej wymienianych przez Polaków przyczyn dolegliwości brzusznych. Jak w dobie postępującego rozwoju cywilizacji możemy radzić sobie z problemami ze strony układu pokarmowego, w tym z Zespołem Jelita Nadwrażliwego (ZJN)?
Po letnich zabawach i odpoczynku nadeszła jesień – czas melancholii i przygotowań do zimy. Mimo swojego piękna, wielu kojarzy się negatywnie – powrót po wakacjach do szarej rzeczywistości, obniżenie temperatury. Ale czy nie jest cudowne zakładanie grubego, wełnianego swetra i rozgrzewanie się gorącą kawą przy książce? Polecamy, jak najlepiej wykorzystać jesienną porę.
Jesień zagościła już u nas na dobre i jak na razie nigdzie się nie wybiera. Są wśród nas tacy, którzy przywykli do jej kaprysów i potrafią dostrzec w niej urok lecz zdecydowana większość z nas wraca wspomnieniami do lata, z sentymentem spoglądając na lekką garderobę. A jesień - jak to jesień - nie rozpieszcza i lubi płatać figle. Warto więc zadbać o swoją odporność i oprócz założenia grubego swetra, wcielić w życie kilka niezastąpionych rad.