Liczba wyników: 441
Osoby o nazbyt wysokim poziomie cukru we krwi mogą być narażone na zwiększone ryzyko kurczenia się mózgu, które ma miejsce w wyniku starzenia się organizmu.
Kobiety, które jedzą dużo jagód i truskawek, doświadczają wolniejszego osłabienia zdolności poznawczych wraz z wiekiem niż panie spożywające mniej owoców bogatych we flawonoidy, wynika z amerykańskich badań.
Nowe amerykańskie badania, których wyniki opublikowano w magazynie „Biological Psychiatry", wykazały, że silne negatywne emocje u osób zdrowych fizycznie i psychicznie przyczyniają się do intensyfikacji procesu kurczenia się mózgu.
Wrzesień i październik to miesiące wzmożonej aktywności kleszczy. Każdego roku w Polsce są one przyczyną ok. 250-300 zachorowań na odkleszczowe zapalenie mózgu. Na obecną chwilę medycyna nie dysponuje lekiem zwalczającym wirusa - jedynym skutecznym sposobem ochrony przed tą chorobą są szczepienia profilaktyczne.
Nowe badanie holenderskich naukowców pokazuje, że spożywanie owoców i warzyw, szczególnie tych o białym miąższu, pomaga zapobiegać udarom mózgu.
Pokarmy, które spożywamy, bezpośrednio wpływają na funkcjonowanie mózgu. Odpowiednia dieta może poprawić nastrój, wyostrzyć pamięć i zachować aktywność umysłu na wysokich obrotach. Oto, co radzą dietetycy.
Tłuszcz zawarty w rybach jest polecany osobom, które przeszły udar. Dzięki niemu bowiem można zapobiec dalszym uszkodzeniom mózgu.
Ludzie otyli nierzadko są uważani za takich, którym brak silnej woli i dlatego nie potrafią utrzymać odpowiedniej wagi. To niekoniecznie prawda, przekonują uczeni. Wina może leżeć po stronie funkcjonowania komórek mózgowych.
Rytmiczne dźwięki poprawiają sprawność ruchową u osób po udarze mózgu, pisze Siski Green z sagazone.
Naukowcy z Karolinska Institutet w Szwecji odkryli, że mózgi zdrowych, wysoce kreatywnych ludzi są pod niektórymi względami podobne do mózgów osób chorych na schizofrenię. W obydwu przypadkach zaangażowany jest układ dopaminowy. Wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie Public Library of Science (PLoS) ONE.
Nowo opracowana wkładka do butów zmniejszy ryzyko owrzodzeń u diabetyków