Liczba wyników: 987
Lato to doskonały czas na to, by w naszej kuchni zagościły kolorowe, soczyste i pełne witamin warzywa. Nim jednak wybierzemy się na zakupy, powinniśmy zaopatrzyć się w wiedzę, w jaki sposób sprawdzać, czy są one świeże.
Amerykańscy badacze nie mają dla nas dobrych wieści - jedzenie ziemniaków cztery razy w tygodniu zwiększa ryzko nadciśnienia u kobiet, a warzywa te stanowią przecież jeden z najpopularniejszych składników rodzimej kuchni.
Cebula jest powszechnie stosowana w kuchni. Wzbogaca smak różnorodnych dań - zup, sałatek, potraw mięsnych. Stanowi też popularny lek od wieków stosowany w tradycyjnej praktyce terapeutycznej.
Marzanna Graff i Aleksander Mikołajczak to aktorska para doskonale znana naszym czytelnikom. Tym razem, w przededniu premiery ich nowej sztuki "Pomoc sąsiedzka" rozmawiamy o charakterach, relacjach międzyludzkich i o twórczej "kuchni".
Wbrew stereotypom na temat kuchni Europy Wschodniej, zgodnie z którymi nasze menu zawiera przede wszystkim wiele potraw mącznych, zawiesiste tłuste sosy i czerwone mięso, rodzima dieta okazuje się obfitować w warzywa i owoce.
Zgłaszanie działań niepożądanych związanych ze szczepionkami ma duży wpływ na zdrowie publiczne – mówi szef Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych. Wiedza na temat działań niepożądanych, o których wywołanie podejrzewa się szczepionki, umożliwia wdrożenie niezbędnych działań w momencie, gdy zwiększona częstotliwość i ciężkość działań niepożądanych stanowić może niebezpieczeństwo dla zdrowia.
Już w najbliższy piątek, 9 lutego, będziemy obchodzić Międzynarodowy Dzień Pizzy. To najpopularniejsze danie z kuchni włoskiej można zjeść w każdym zakątku świata. Jednak czy każdą serwowaną pizzę można nazwać rzeczywiście włoską?
Wielu z przygotowywanych przez nas potraw, a w szczególności ciast, nie wyobrażamy sobie bez dodatku aromatycznych przypraw korzennych, używanych w kuchni od wieków. Pamiętajmy jednak, że, poza wzbogacającymi nasze wypieki smakiem i zapachem, posiadają one także zdrowotną moc.
Wielu z przygotowywanych przez nas potraw, a w szczególności ciast, nie wyobrażamy sobie bez dodatku aromatycznych przypraw korzennych, używanych w kuchni od wieków. Pamiętajmy jednak, że, poza wzbogacającymi nasze wypieki smakiem i zapachem, posiadają one także zdrowotną moc.
Woda darem życia – na co dzień nie myślimy o niej w ten sposób. Po prostu odkręcamy kurek w łazience czy w kuchni. Nie uświadamiamy sobie, że słodka woda należy do najrzadszych zasobów naturalnych na naszym globie, a blisko dwadzieścia procent mieszkańców naszej planety (ponad miliard!) nie ma do tego skarbu dostępu. Brak lub zała jakość wody jest jednym z najczęstszych przyczyn przedwczesnej śmierci ludzi w krajach słabo rozwiniętych.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później