Liczba wyników: 546
Odkryto, że bakterie znajdujące się w tradycyjnej japońskiej marynacie mogą zapobiegać grypie.
Wahania temperatury, np. fale upałów, mogą mieć bardzo różny wpływ na wskaźniki infekcji i częstość chorób.
Kolejne badania wiążą stres z nowotworami. Okazuje się, że stresująca praca może sprzyjać rozwojowi raka.
Diety pełne czerwonego mięsa i tłustych potraw mogą sprzyjać utracie wzroku, szczególnie u seniorów, alarmują uczeni z University at Buffalo.
Nadmiar alkoholu i niewłaściwa dieta są poważnym zagrożeniem dla wątroby. Okres świąteczno-noworoczny jest więc szczególnie trudny dla zdrowia tego organu.
Właśnie rozpoczął się czas, w którym najczęściej przybieramy na wadze: okres od Halloween do Nowego Roku szczególnie sprzyja zyskiwaniu dodatkowych kilogramów.
Niejednokrotnie już wykazywano związek między smażonym jedzeniem i problemami zdrowotnymi. Kolejne badanie potwierdziło wyższe zagrożenia chorobami serca w przypadku diety pełnej „smażeniny".
Latem warto unikać pewnych pokarmów i metod gotowania. Dzięki temu łatwiej będzie zasnąć, pomimo upałów.
Wątroba to jeden z najważniejszych narządów w organizmie człowieka. Spełnia ponad 500 różnych funkcji, wśród których wymienić można m.in. produkcję żółci niezbędnej w procesie trawienia, gromadzenie zapasów witamin A, D i B12 oraz neutralizowanie toksyn dostarczanych do organizmu w pożywieniu. Dlatego tak istotna z punktu widzenia jej kondycji jest odpowiednia profilaktyka, której jednym z podstawowych elementów jest racjonalne odżywianie. W jaki sposób odżywianie wpływa na pracę wątroby? I które nawyki warto wprowadzić do codziennego życia, aby jej pomóc?
Żyjemy w czasach, w których dostępność i różnorodność produktów spożywczych jest w zasadzie nieograniczona. I choć stare polskie przysłowie mówi, że od przybytku głowa nie boli – to czasami boli, bo jak wybrać to, co najlepsze dla naszego zdrowia?