Liczba wyników: 2024
Dobra kondycja w wieku 40 lat może pomóc obniżyć ryzyko choroby Alzheimera i innych rodzajów demencji w starszych latach. W im lepszej jest się formie w wieku średnim, tym niższego ryzyka demencji można doświadczyć w późniejszych latach.
Nuda może uczynić nas bardziej kreatywnymi, a także daje kilka innych korzyści. Nie warto więc jej unikać za wszelką cenę, uważają psychologowie.
Dorośli mogą pić do trzech filiżanek kawy dziennie nie ponosząc zdrowotnych szkód, oświadcza Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (European Food Safety Authority, EFSA).
Kontrolowanie poziomu cukru we krwi w ciągu pierwszego roku od diagnozy zmniejsza częstość występowania poważnych zdarzeń sercowo-naczyniowych. Co więcej, ustalono też, że im bardziej poziom glukozy we krwi pacjenta zmieniał się w ciągu 12 miesięcy po postawieniu diagnozy, tym większe było prawdopodobieństwo wystąpienia groźnych zdarzeń sercowo-naczyniowych.
Francuzi odznaczają się niskimi wskaźnikami choroby wieńcowej, a przecież ich dieta cechuje się dość wysokim poziomem tłuszczu. Skąd ten paradoks?
Uważasz, iż nie jesteś dość dobry/a, by utrzymać stanowisko, zdobyć wymarzoną pracę? Cóż, być może masz rację... ale z większym prawdopodobieństwem po prostu nie doceniasz siebie i fiksujesz się na punkcie zaniżonej samooceny. W każdym razie - jeśli sądzisz, że nie masz dostatecznych umiejętności, by czemuś podołać, postaraj się jednocześnie pamiętać o tych siedmiu poniższych sprawach.
Ile czekolady w czekoladzie? Z czego może zrobione być wino? 13,3 proc. wyrobów czekoladowych oraz 6,2 proc. wyrobów winiarskich wzbudziło zastrzeżenia Inspekcji Handlowej w trakcie kontroli prowadzonych na zlecenie UOKiK.
Jak wynika z raportu „Marki RTV" firmy doradczej On Board PR i badań PBS DGA Polacy bardzo cenią sobie innowacyjne marki. Aż 77 proc. Polaków kupując sprzęt radiowo - telewizyjny zwraca uwagę właśnie na innowacyjność.
Czekolada - źródło energii i najpopularniejsze lekarstwo na melancholię. Zwiększając poziom serotoniny i endorfin w mózgu, poprawia nastrój, wzmacnia psychikę, a także podnosi odporność i chroni układ krążenia. Ponadto zawarte w czekoladzie antyoksydanty spowalniają proces starzenia. Obok wszystkich niekwestionowanych zalet czekolada ma jednak jedną wadę: kaloryczność. Jak więc bezkarnie korzystać z jej dobrodziejstw? Jest na to słodki sposób. By połączyć pielęgnację ciała z zaspokojeniem innych zmysłów można wybrać się na masaż... czekoladą.
Ponad połowa kobiet powyżej 45. roku życia jest przekonana, że gdyby ich stan zdrowia tego wymagał, najtrudniej byłoby im zaakceptować pomoc drugiej osoby w codziennej pielęgnacji – wynika z badania „Między nami kobietami” przeprowadzonego na zlecenie marki TENA. Aby u chorego nie pojawiło się uczucie skrępowania, konieczna jest dobra komunikacja pomiędzy nim a opiekunem, która umożliwi poznanie potrzeb i emocji chorego.