Liczba wyników: 503
Sezon na borówki (czarne jagody) trwa. Sięgnij po te owoce, jeśli chcesz zadbać o zdrowie układu pokarmowego.
Badania z 42 instytucji z 14 krajów dostarczają nowych informacji na temat teorii starzenia się - jak się wydaje, każdy gatunek ma względnie stałe tempo tego procesu.
Ludzie religijni czują się dobrze sami ze sobą, zwykle mają wyższą samoocenę i cechują się lepszym przystosowaniem psychicznym niż osoby niewierzące. Co jednak istotne, religijność daje takie korzyści tylko w krajach, które przywiązują dużą wagę do wiary.
Przez osiem miesięcy po przebyciu łagodnej formy COVID-19 co dziesiąta osoba doświadcza co najmniej jednego objawu, który jest uważany za negatywnie wpływający na pracę, życie towarzyskie lub życie domowe pacjenta.
Kobiety o wysokiej sprawności fizycznej w średnim wieku są niemal o 90 proc. mniej narażone na rozwój demencji w porównaniu z paniami o umiarkowanej sprawności fizycznej.
Badania pokazują, że chociaż ateiści i wierzący współdzielą wartości moralne np. te związane z ochroną osób bezbronnych, ci pierwsi rzadziej wspierają promowanie spójności grupy i są bardziej skłonni do oceniania moralności działań na podstawie ich konsekwencji.
Naucz się relaksować. Długotrwały stres jest naprawdę niebezpieczny dla zdrowia i życia. Przedłużające się odczuwanie stresu zwiększa ryzyko zawału.
Kościoły chrześcijańskie na Zachodzie obchodzą dziś Święto Objawienia Pańskiego (Święto Epifanii), zwane popularnie Świętem Trzech Króli. Jest to jedno z najstarszych świąt w chrześcijaństwie.
Obecnie wielu ludzi cieszy się dłuższym i zdrowszym życiem, zaś obowiązujący wiek emerytalny stanowi wyzwanie zarówno dla polityków, jak i dla emerytów. W nowym badaniu sprawdzono, na ile istnieje możliwość podwyższenia wieku emerytalnego, biorąc pod uwagę związek między oczekiwaną długością życia zawodowego a aspektami zdrowotnymi istotnymi dla zdolności do pracy europejskich kobiet i mężczyzn.
Wszyscy już wiedzą, że zdrowa dieta może korzystnie wpływać na mózg. Jednak według nowego badania opublikowanego w magazynie Neurology, istotne może być nie tylko, co się je, ale także jakie pokarmy się łączy - wpływa to na poziom ryzyka demencji.