Liczba wyników: 681
Aktywność mózgu, która pozwala na usuwanie nagromadzenia toksyn związanych z chorobą Alzheimera ma związek ze snem o falach o niskiej częstotliwości (
Picie mleka wiąże się z większym ryzykiem wystąpienia raka piersi u kobiet - wynika z nowego badania przeprowadzonego na Loma Linda University Health.
Ci którzy doświadczają dużych spadków poziomu cukru we krwi kilka godzin po jedzeniu, odczuwają silny głód i przyjmują dużo więcej kalorii w ciągu dnia niż inni.
Gdy poziom pyłków w powietrzu są wyższe, obserwuje się zwiększone wskaźniki infekcji SARS-CoV-2, ostrzegają eksperci z Politechniki w Monachium (TUM) i Helmholtz Zentrum.
Bycie mężczyzną, nadwaga, palenie papierosów i depresja przyczyniają się do szybszego biologicznego starzenia się, czytamy w eLife.
Coraz więcej mamy dowodów na to, że osoby z COVID-19 cierpią z powodu zaburzeń poznawczych, takich jak „mgła umysłowa" i zmęczenie.
Szwajcarscy i włoscy uczeni informują, że istnieje korelacja między mikrobiotą jelitową a powstawaniem płytek amyloidowych w mózgu, typowych dla choroby Alzheimera.
Od jakiegoś czasu eksperci wiedzą, że istnieje związek pomiędzy zaburzeniami słuchu a rozwojem demencji, teraz opracowano teorię dotyczącą tego, w jaki sposób utrata słuchu może wywoływać otępienie. Uczeni sądzą, że dostatecznie wczesne zaradzenie upośledzeniu słyszenia może pomóc w zapobieganiu chorobie.
Zioła i przyprawy zawierają wiele przeciwutleniaczy, które wykazują silne działanie chroniące tkanki przed uszkodzeniami spowodowanymi stanami zapalnymi wywoływanymi wysokim poziomem cukru we krwi, mówią uczeni z University of Georgia.
Grzyby zawierają bardzo duże ilości dwóch przeciwutleniaczy, które mogą pomóc zachować zdrowie i spowolnić starzenie się.