Liczba wyników: 1668
Miód Manuka posiada wyjątkowe antybakteryjne i przeciwzapalne właściwości i jest bogaty w proteiny, witaminy i minerały, które mają zdolność do odżywiania, wygładzania i leczenia wrażliwej skóry.
Roślina powszechnie znana jako jarmułka chińska (tarczyca bajkalska, Huang Qin) jest dobrze znana w tradycyjnej medycynie chińskiej i uprawiana na całym świecie ze względu na swoje właściwości lecznicze.
Miód jest jedną z najstarszych na świecie substancji uznawanych za lecznicze. Jego silne właściwości przeciwbakteryjne i prozdrowotne czynią zeń dobry naturalny środek na wiele powszechnych problemów zdrowotnych.
O walorach smakowych i prozdrowotnych chrzanu wiemy już prawie wszystko. Jednak nie każdy zna jego unikalne właściwości kosmetyczne. Jak wykorzystać go do codziennej pielęgnacji naszej skóry? Przedstawiamy 4 kroki dbania o cerę z chrzanem.
Tak powszechne napoje, jak kawa i herbata, mają właściwości prozdrowotne. Możemy mieć miłą świadomość, że robimy coś dobrego dla naszego samopoczucia, gdy sięgamy po filiżankę aromatycznej Arabiki lub kubek ulubionej herbaty.
Wszyscy wiemy, że zdrowa dieta jest ważna z wielu powodów. Co więcej, istnieje kilka kluczowych produktów, które, jeśli są jedzone regularnie, mają właściwości przeciwstarzeniowe.
Istnieją naukowe dowody na to, że miód z krzewu manuka jest skuteczny w zwalczaniu świądu i bakterii wywołujących chorobowe zmiany skóry (egzemę). Wspomniany miód znany jest jako remedium na liczne choroby już od czasów starożytnych. Krzewy, z którego pochodzi, znaleźć można jedynie w Nowej Zelandii, jego zdrowotne właściwości tłumaczy się wysoką zawartością środków antybakteryjnych.
Kurkumina, czyli ekstrakt z kurkumy stosowany zwykle jako przyprawa poprawiająca smak i zmieniająca kolor potrawy, ma także właściwości prozdrowotne. Z badań wynika, że może zapobiec nowtworom układu pokarmowego, w tym nowotworowi żołądka.
Apetyczna, sycąca, szybka w przygotowaniu, a przede wszystkim zdrowa – kasza. Ze względu na swoje właściwości odżywcze i zdrowotne powinna znaleźć się w codziennej diecie kobiet, mężczyzn, dzieci, dorosłych… po prostu każdego!
Właściwości prozdrowotne zielonej herbaty są powszechnie znane. Ten szlachetny napar oczyszcza organizm ze szkodliwych utleniaczy, wspomaga odporność, pobudza układ krążenia, obniża poziom cholesterolu, zapobiega zwężaniu się naczyń krwionośnych, reguluje procesy trawienne. Do tej listy można dodać kolejny punkt - naukowcy z Hong Kongu wykazali, że zielona herbata pomaga wzmocnić kości.
Nowo opracowana wkładka do butów zmniejszy ryzyko owrzodzeń u diabetyków