Liczba wyników: 4315
Liczba chorych na cukrzycę w Polsce będzie szybko rosnąć, jeśli nie uda się powstrzymać rozwoju epidemii otyłości – ostrzegają eksperci Instytutu Żywności i Żywienia. Niestety, świadomość faktu, że nadmierna masa ciała jest głównym czynnikiem ryzyka zachorowania na cukrzycę jest w polskim społeczeństwie wciąż bardzo niska.
Wiadomo już, że niedobór snu sprzyja różnym chorobom, w dzisiejszym świecie jednak dobry odpoczynek coraz częściej stanowi luksus. Ludzie są zapracowani, zabiegani i obarczeni wieloma obowiązkami, a w efekcie często niedosypiają. Warto wykorzystywać jednak każdą chwilę, by nadrobić zaległości w spaniu.
Związek z osobą chorą na cukrzycę wiąże się z wyższym ryzykiem rozwoju tej choroby u zdrowego współmałżonka.
U jednej na dziewięć osób z cukrzycą zaobserwowano obniżenie poziom cukru we krwi do normalnego lub określanego jako przedcukrzycowy już po roku stosowania określonej diety i programu ćwiczeń.
Uczeni postanowili odpowiedzieć na pytanie, dlaczego pijący kawę mają niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Duża ilość ryb w diecie może pomóc obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzycę. Dieta śródziemnomorska jest uważana za najlepszy sposób odżywiania się dla zdrowia serca. Część mieszkańców Europy Południowej jednak przechodzi na tę bardziej popularną, a tak niecenioną przez ekspertów i zagrażającą zdrowiu, dietę bogatą w niezdrowe tłuszcze i cukry.
Pacjenci z cukrzycą stają w obliczu wielu problemów zdrowotnych związanych z chorobą. Witamina B1 może pomóc ich uniknąć.
Do listy produktów przyjaznych dla serca można dodać migdały - rekomendują uczeni.
Stres zwiększa ryzyko problemów mentalnych u starszych osób z cukrzycą, wynika z badań.
W opublikowanym 30 września pierwszym Europejskim Rankingu Opieki i Leczenia Chorych na Cukrzycę Polska zajęła dopiero 25 miejsce. Uzyskaliśmy zaledwie 544 punkty na 1000 możliwych.
Zanieczyszczenie powietrza osłabia korzyści z aktywności fizycznej