Liczba wyników: 10086
Bez względu na to, czy masz genetyczne predyspozycje do cukrzycy, nadmierna waga stanowi główny czynnik zachorowania, ostrzegają duńscy uczeni.
Lubisz smażone czy pieczone potrawy? Lepiej jest przrzucić się na posiłki duszone i gotowane na parze. Zapewnią lepsze zdrowie - mogą np. osłabić ryzyko cukrzycy.
Jak wynika z nowych badań, wyższy poziom witaminy D w organizmie może oznaczać osłabienie ryzyka rozwoju cukrzycy lub odsunięcie rozwoju choroby w czasie.
W Polsce na cukrzycę choruje około dwóch milionów osób. Jak szacuje Światowa Organizacja Zdrowia, do 2030 roku choroba będzie dotyczyła ponad 366 milionów osób na całym świecie przybierając wymiar epidemii. 14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy.
Cukrzyca to choroba, która jest obecnie globalnym zabójcą, niemniej groźnym niż HIV/AIDS. Mimo niebezpieczeństwa, jakie stwarza, ciągle nieliczni mają na jej temat dostateczną wiedzę, wielu zaś choruje nawet o tym nie wiedząc. Poniżej przedstawiamy sześć powszechnie funkcjonujących mitów na temat cukrzycy.
Praca zmianowa wiąże się z różnymi niedogodnościami. Osoby, które ją wykonują, nie są w stanie np. wypracować sobie odpowiednich pór snu. To jednak nie wszystko. Okazuje się, że ludzie, którzy muszą stawiać się w pracy o niestandardowych godzinach, są bardziej narażeni na rozwój cukrzycy typu 2 w porównaniu do pozostałych pracowników
Cukrzyca coraz częściej określana jest epidemią XXI wieku. Na świecie choruje na nią co najmniej 200 milionów osób, z czego ok. 2 miliony to Polacy. Według prognozy Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) liczba diabetyków w ciągu najbliższych 25 lat może ulec podwojeniu. Zapobieganie cukrzycy, czyli działania na rzecz zmiany stylu życia, przyjmuje zatem wymiar społeczny. Problem ten wykracza poza działalność ochrony zdrowia i powinien być adresowany również do decydentów, mediów, szkolnictwa, instytucji żywieniowych, a nawet wyznaniowych oraz innych kręgów społecznych.
Merytoryczne i fachowe porady dotyczące np. właściwej diety, wysiłku fizycznego oraz samej cukrzycy jako choroby, są niezwykle istotne dla osób chorych na cukrzycę. Wszystko to wydatnie wpływa na komfort i jakość życia pacjentów z cukrzycą. Nie należy zapominać także o aspekcie psychologicznym - wiedza zdecydowanie wzmacnia w pacjentach pewność oraz wiarę w siebie. Pod patronatem Polskiej Federacji Edukacji w Diabetologii (PFED) stworzono Cukrzycowe Centra Edukacji.
Włoskie badania odkryły mechanizm odpowiadający za to, że nadmiar szkodliwego tłuszczu, takiego jak olej palmowy, może powodować cukrzycę w wyniku zniszczenia komórek beta trzustki, które produkują insulinę.
Korzyści witaminy D dla zdrowia kości są wszystkim dobrze znane. Nowe brazylijskie badanie zaś sugeruje, że może również zwiększać wrażliwość na insulinę, obniżając poziom glukozy i ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.