Liczba wyników: 717
Śmiertelność pacjentów uzależnionych od alkoholu w szpitalach jest wielokrotnie wyższa niż pacjentów wolnych od tego problemu. Ponadto umierają oni średnio około 7,6 lat wcześniej niż pacjenci bez historii uzależnienia.
Zidentyfikowano mechanizm biologiczny, który wyjaśnia, dlaczego niektórzy ludzie odczuwają ból brzucha przy jedzeniu określonych produktów. Dzięki temu jest szansa na skuteczniejsze leczenie zespołu jelita drażliwego i innych nietolerancji pokarmowych.
Krople do oczu zawierające pochodną kurkumy zmniejszają utratę komórek siatkówki u szczurów. Ma to szczególne znaczenie, ponieważ niszczenie tych właśnie komórek jest wczesnym objawem jaskry.
Naukowcy z Tokyo University of Science zidentyfikowali znajdujący się w borówkach czernicach (czarnych jagodach) związek, który może być skuteczny w leczeniu przewlekłych chorób zapalnych.
Jak się okazuje, niemal jeden na pięciu pacjentów z Covid-19 może wykazywać tylko objawy żołądkowo-jelitowe.
Ryby powinny być stałym elementem naszej diety. Są bogatym źródeł wysokiej jakości łatwo przyswajalnego białka, minerałów i witamin. Jednak surowe, wędzone i peklowane produkty rybne nierzadko zawierają zarazki chorobotwórcze, zwłaszcza listerię.
Sól może osłabiać odpowiedź immunologiczną - wynika z badań na myszach.
Na całym świecie kolejne kraje wprowadzają środki ostrożności, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się koronawirusa. Izolowane i diagnozowane są osoby, które mają gorączkę, kaszel i duszności, okazuje się jednak, że także problemy trawienne mog być istotne dla wykrycia choroby.
Kukurydza ma różnorodne zastosowania w kuchni. W ostatnich latach szczególnie zyskała na popularności, ponieważ nie zawiera glutenu, a modna stała się dieta bez tego białka. Ale kukurydza przydaje się nie tylko jako składnik wielu dań. Zobacz, jakie zastosowania może mieć to zboże.
Ile razy słyszałeś od rodziny i znajomych zdanie: „data ważności upłynęła, ale to stało w lodówce, więc spokojnie można zjeść?" Po pierwsze wielu z nas jest nauczonych, by nie marnować jedzenia, po drugie ludziom po prostu szkoda pozbywać się czegoś, co jeszcze można by wykorzystać. Takie zachowanie w najlepszym przypadku oznacza dojedzenie resztek i uzyskanie więcej wolnego miejsca w szafce czy lodówce, w najgorszym jednak doprowadzi do bardzo poważnego zatrucia zagrażającego zdrowiu, a nawet życiu.
Środowisko rodzinne ma istotny wpływ na nasze funkcje poznawcze i sposób myślenia