Liczba wyników: 3341
Witamina B3 może stanowić środek powstrzymujący rozwój choroby Alzheimera. Przyczynia się do poprawy funkcjonowania pamięci oraz chroni mózg przed wspomnianym schorzeniem.
Jeśli w żołądku obecny jest tłuszcz, witamina C może przekształcić się z substancji powstrzymującej powstawania nowotworów w czynnik powodujący rozwój nowotworu złośliwego.
Witamina D może pomóc chronić nasz mózg i bronić nas przed chorobą Parkinsona, pisze Lesley Dobson z sagazone.
Witamina D jest niezbędna do aktywacji układu immunologicznego przy gruźlicy. Nowe odkrycie może pomóc w opracowaniu skutecznych metod leczenia chorób płuc.
Jak twierdzą naukowcy, witamina D może zmniejszyć tempo pogarszania się sprawności umysłowej w starszym wieku. Badania wykazały, że istnieje związek pomiędzy poziomem możliwości mentalnych a ilością witaminy D w organizmie osoby dojrzałej.
Witamina B12 może istotnie pomóc w odmładzaniu mózgu.
Kolejne badanie wspierają znane już ustalenia - witamina D pomaga organizmowi zwalczać infekcje. Tym razem dowiedziono, że może być pomocna w powstrzymaniu rozwoju choroby dziąseł.
Witamina D może być ważnym wsparciem w walce z cukrzycą. Osobom, którym zagraża choroba, pomaga opóźnić jest pojawienie się.
Witamina A bierze udział w wielu procesach organizmu, w tym jest istotna dla wzroku i zdrowia skóry. Jak się okazuje, reaguje na nią też serce. Nie wiadomo jednak dokładnie, jakie daje efekty - korzystne czy szkodliwe.
Jeśli chodzi o składniki polecane dla zdrowia oczu, większość ludzi wskazuje bez zastanowienia witaminę A i beta-karoten. Nie umniejszając ich wartości jednak, trzeba podkreślić, że nowe badania sugerują, iż witamina D wydaje się tu mieć najistotniejsze znaczenie