Liczba wyników: 3309
Z danych GUS i wyników Narodowego Spisu Powszechnego wynika, że pod koniec okresu PRL - w 1988 roku - wyższym wykształceniem legitymowało się 1,8 mln Polaków czyli 6,5% populacji osób mających co najmniej 15 lat, a w 2002 roku - już ponad 3,2 mln (10,2%). Dlaczego uznaliśmy, że warto się kształcić? Na to pytanie odpowiadają wyniki sondażu przeprowadzonego przez CBOS.
Dlaczego szukamy innej pracy? Najczęściej z powodu wyższych zarobków, ale nie tylko. Dość często zmiana pracodawcy wynika z braku możliwości rozwoju zawodowego czy awansu. Do poszukiwania nowego zajęcia skłania też nas nuda i rutyna, a także zła atmosfera w pracy.
Błonnik jest często zapominanym, ale niezbędnym składnikiem diety. Nie każdy zdaje sobie sprawę dlaczego warto wprowadzić go do swojej codziennej diety i jakie mamy z tego korzyści. Polecany przez dietetyków i lekarzy błonnik to prawdziwy wybawca: oczyszcza, pomaga pozbyć się toksyn z organizmu oraz przyspiesza proces trawienia.
Usiłujesz schudnąć i Ci się to nie udaje? A może szukasz wymówek, by bez wyrzutów sumienia podjadać między posiłkami? Pretekst, że w lecie czyha na nas zbyt wiele pokus, by przejść na dietę, traci swoją wiarygodność, bo wakacje to właśnie doskonały czas na zrzucenie nadprogramowych kilogramów. Dlaczego?
Kulinarne specjały to jeden z charakterystycznych elementów Świąt i trudno jest pozostawać na diecie, kiedy na wyciągniecie ręki są pyszne ryby, pierogi czy makiełki. No i nie można wręcz oprzeć się bożonarodzeniowym słodkościom, takim jak piernik, makowiec, czy sernik. Oczywiście częściowo odpowiada za to określony nastrój, czyli poczucie wyjątkowości świątecznego czasu, prawda jest jednak i taka, że o każdej porze roku nie jest łatwo zrezygnować ze słodyczy - uczeni mówią, dlaczego.
Jak nasze mięśnie reagują na wysiłek? Odkryto mechanizm komórkowy i szlaki sygnałowe odpowiedzialne za pozytywny wpływ aktywności fizycznej na nasz ogólny stan zdrowia. Limfocyty T, rodzaj komórek odpornościowych, odgrywają kluczową rolę w zapewnieniu prawidłowego funkcjonowania mięśni. Dzięki tej nowej wiedzy będzie można opracować precyzyjne leki ukierunkowane na zaburzenia metaboliczne, takie jak otyłość i cukrzyca, a także choroby związane z mięśniami.
Istnieją pewne biologiczne podstawy różnic między płciami w chorobach związanych z otyłością, dotyczą m. in. naczyń krwionośnych w tkance tłuszczowej.
Wspólne spędzanie czasu przy stole poprawia samopoczucie i sprawia, że czujemy się wspierani przez innych.
Istnieją znaczące różnice pomiędzy dwoma rodzajami witaminy D, przy czym witamina D2 ma wątpliwy wpływ na zdrowie człowieka, tymczasem D3 może usprawnić układ odpornościowy ludzi i wzmocnić obronę przed infekcjami wirusowymi, takimi jak COVID-19.
Oto kolejny powód, poza wytwarzaniem witaminy D, aby wygrzewać się w słońcu. Jak się okazuje, komórki tłuszczowe znajdujące się tuż pod skórą kurczą się pod wpływem niebieskiego światła emitowanego przez słońce.