Liczba wyników: 1415
Diabetycy wiedzą, że podwyższony poziom cukru we krwi może prowadzić do uszkodzenia nerek. Okazuje się jednak, że ma to miejsce znacznie szybciej niż się powszechnie sądzi.
Zanim zdecydujesz się na wybór cukru lub słodzika, przejrzyj informację na temat tych produktów, by móc podjąć rzetelną decyzję.
Tom Hanks wyjawił, że choruje na cukrzycę typu 2, a z podwyższonym poziomem cukru we krwi zmaga się od ponad 20 lat.
Ekstrakt z zielonej herbaty stosowany przez cztery tygodnie może obniżyć poziom cukru we krwi i poprawić zdrowie jelit, zmniejszając stan zapalny i osłabiając problem „nieszczelnego jelita".
Ograniczenie jedzenia do określonego „okna czasowego", zwane także postem przerywanym, może pomóc osobom chorym na cukrzycę typu 2 schudnąć i kontrolować poziom cukru.
Jedzenie między posiłkami może być częścią zdrowego stylu życia, ale tylko jeśli wybierze się zdrowe przekąski, tj. bogate w błonnik i zawierające małe ilości tłuszczu, cukru i soli.
Miód poprawia kluczowe wskaźniki zdrowia kardiometabolicznego, w tym poziom cukru we krwi i cholesterolu, szczególnie jeśli jest surowy i pochodzi z jednego źródła kwiatowego.
Syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy może być tak samo szkodliwy dla zdrowia, jak jedzenie cukru w postaci samej fruktozy, mówią uczeni z University of California w Davis.
Prosta zmiana składu pierwszego posiłku dnia może pomóc osobom z cukrzycą typu 2 lepiej kontrolować poziom cukru we krwi.
Słodziki miały być zdrowszym zamiennikiem wszechobecnego dzisiaj cukru. Okazuje się jednak, że ich stosowanie to działanie według przysłowia „zamienił stryjek sierkierkę na kijek" - mogą sprzyjać rozwojowi cukrzycy.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później