Liczba wyników: 400
Batoniki, chipsy i frytki - dlaczego nie możemy ich po prostu zignorować w supermarkecie? Uczeni z Instytutu Maxa Plancka w Kolonii wyjaśniają, że jedzenie o wysokiej zawartości tłuszczu i cukru zmienia nasz mózg: jeśli regularnie jemy nawet niewielkie ilości takich produktów, mózg uczy się, by dążyć do ich jedzenia także w przyszłości.
Mikrobiom jelitowy może mieć wpływ na to, jak dieta i ćwiczenia przekładają się na zdrowie mózgu i ryzyko demencji. Pomoże to poprawić strategie zapobiegania otępieniu, mówią eksperci.
Zaburzenie ciśnienia mózgu zwane idiopatycznym nadciśnieniem śródczaszkowym staje coraz częstsze, a odpowiada temu wzrost wskaźnika otyłości.
Picie ponad siedmiu jednostek alkoholu tygodniowo ma związek z wyższym poziomem żelaza w mózgu. Akumulacja tego pierwiastka w tkankach mózgowych z kolei wiąże się z chorobami Alzheimera i Parkinsona, i jest mechanizmem rozwoju zaburzeń poznawczych.
Język szekspirowski pobudza pozytywną aktywność mózgu.
Osoby z łagodnymi urazami mózgu mogą być bardziej narażone na zaburzenie lub osłabienie funkcji poznawczych rok później, w porównaniu z ludźmi, którzy nie doznali urazu. Co więcej, ludzie z problemami poznawczymi częściej też zmagali się z innymi objawami, takimi jak lęk i niższe zadowolenie z życia.
Oddychanie koordynuje aktywność neuronalną w całym mózgu podczas snu.
Jeśli słuch pogarsza się w starszym wieku, wzrasta ryzyko demencji i osłabienia funkcji poznawczych. Dotychczas nie było jasne, dlaczego ma to miejsce. Zespół neurologów sprawdził, co dzieje się w mózgu, gdy słuch stopniowo słabnie: jak się okazuje, kluczowe obszary ulegają wówczas reorganizacji, co wpływa na pamięć.
Kiedy zbadano obszary mózgu odpowiadające za osłabienie umysłowe, okazało się, że większe zaangażowanie społeczne powstrzymuje niekorzystne zmiany związane ze starzeniem się.
Kiedy zwiększa się masa ciała, we wszystkich regionach mózgu słabnie aktywność i przepływ krwi, wynika z badań opublikowanych w Journal of Alzheimer's Disease.