Liczba wyników: 1041
Sprawdzono, jak stres może zwiększać apetyt u otyłych i szczupłych ludzi.
W University of Utah School of Medicine odkryto, że osoby bardziej narażone na problemy z barkiem, w tym ból stawów i uraz pierścienia rotatorów (grupa mięśni ramion) mają zwiększone ryzyko chorób serca.
Niewielkie zmiany godziny jedzenia śniadania i kolacji mogą zmniejszyć tkankę tłuszczową.
Suplementy z rosyjskiego estragonu (Artemisia dracunculoides) i gorzkiego melona mogą być mniej pomocne w zwalczaniu zespołu metabolicznego, którego objawami są: nadmiar cukru we krwi, nadciśnienie i zbyt duża ilość tłuszczu w talii. Takie preparaty są skuteczniejsze jednak u kobiet niż u mężczyzn.
Otyłość przyczynia się do rozwoju chorób przewlekłych, w tym cukrzycy, raka i innych schorzeń. Sprawdzono, jak jedzenie o późnej porze wpływa na trzy główne aspekty regulujące wagę ciała, a tym samym ryzyko otyłości: regulację ilości przyjmowanych kalorii, liczbę spalanych kalorii i zmiany w tkance tłuszczowej. Okazało się, że wieczorne posiłki istotnie wpływają na wydatek energetyczny, apetyt i szlaki molekularne w tkance tłuszczowej.
Zaburzenie ciśnienia mózgu zwane idiopatycznym nadciśnieniem śródczaszkowym staje coraz częstsze, a odpowiada temu wzrost wskaźnika otyłości.
Podwyższony poziom określonych hormonów, w tym testosteronu, może powodować zaburzenia pracy mózgu, które z kolei mogą skutkować utratą wzroku u kobiet, ostrzegają z University of Birmingham.
Odkryto mechanizm odpowiadający za to, że jedzenie w późnych porach jest związane z przyrostem masy ciała i cukrzycą.
Otyłość to jeden z głównych problemów zdrowotnych na świecie w ostatnich dekadach, ponieważ wiele osób stosuje niezdrową dietę i nie ćwiczy regularnie.
Typowa zachodnia dieta wysokotłuszczowa może zwiększać ryzyko doświadczania bólu u osób z takimi problemami, jak cukrzyca lub otyłość.