Liczba wyników: 612
Nowe badania wykazały, że kobiety, które piją kilka filiżanek kawy dziennie, mają znacznie niższe ryzyko raka trzonu macicy.
Parę filiżanek kawy dziennie przez okres kilku lat o połowę zmniejsza ryzyko dny moczanowej u kobiet po menopauzie, informują bostońscy uczeni
Pijemy te napoje bez względu na ich właściwości, ale miło jest wiedzieć, że codzienne przyzwyczajenia przydają nam korzyści zdrowotnych. W rozległym badaniu w Holandii stwierdzono, że umiarkowane spożycie kawy lub herbaty znacznie zmniejsza ryzyko chorób serca.
Dzięki regularnemu piciu kawy można ochronić się przed osłabieniem zdolności poznawczych kobiet.
Picie znacznych ilości alkoholu może zwiększyć ryzyko raka wątroby. Okazuje się jednak, że kawa pomaga je obniżyć.
Tak powszechne napoje, jak kawa i herbata, mają właściwości prozdrowotne. Możemy mieć miłą świadomość, że robimy coś dobrego dla naszego samopoczucia, gdy sięgamy po filiżankę aromatycznej Arabiki lub kubek ulubionej herbaty.
Co trzeci Polak poniósł finansowe, społeczne lub zdrowotne negatywne konsekwencje swoich nawyków i uzależnień - wynika z badania „Uzależnienia i ich konsekwencje” wykonanego na zlecenie BIG InfoMonitor i BIK. Bez czego nie wyobrażamy sobie życia? Listę otwiera internet, kawa, rozmowy przez telefon i oglądanie seriali. Najbardziej chcielibyśmy zrezygnować z palenia papierosów, niezdrowej diety, słodyczy, alkoholu, stresującego stylu życia i rozrzutności.
Codzienna filiżanka kawy (a nawet trzy!) wiąże się z niższym ryzykiem udaru mózgu i śmiertelnej choroby serca.
Pacjenci z przerzutowym rakiem jelita grubego, którzy pili kilka filiżanek kawy dziennie, żyli dłużej niż pozostali chorzy - wskazują badacze z Dana-Farber Cancer Institute.
Kofeina zwiększa zdolność koncentracji i rozwiązywania problemów mówią badacze z University of Arkansas. Jednocześnie nie można liczyć na to, że zwiększy naszą kreatywność.