Liczba wyników: 1310
U mężczyzn depresja wywołuje tak ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, jak to związane z nadmiernym poziomem cholesterolu i otyłością.
Trzeba regularnie szczotkować zęby nie tylko dla zdrowia ich samych, okazuje się, że odpowiednia higiena jamy ustnej pomaga uchronić się przed chorobmi serca.
Codziennie jedzenie orzechów włoskich to lepsze zdrowie jelit i niższe ryzyko chorób serca.
Stan psychiczny istotnie wpływa na zdrowie fizyczne, w tym układ sercowo-naczyniowy.
Na całym świecie po papierosy sięga regularnie ponad miliard osób. Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia co roku z powodu palenia tytoniu umiera 7 milionów ludzi, z których blisko 900 tys. osób to bierni palacze. Polskie Towarzystwo Kardiologiczne po raz kolejny wskazuje na ścisły związek palenia papierosów z chorobami serca – palenie to prosta droga do rozwoju szeregu chorób układu krążenia: miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu, a w konsekwencji do niewydolności serca – najbardziej zaawansowanej postaci wszystkich schorzeń układu sercowo-naczyniowego.
Sery nie są „ulubieńcami" dietetyków, często uważa się je za zbyt tłuste i zagrażające układowi krążenia. Teraz ustalono jednak, że ci, którzy codziennie sięgają po te produkty, wykazują niższe ryzyko chorób serca czy udaru niż osoby ich unikające.
Pamietaj, żeby twój jadłospis zawierał produkty o odpowiedniej dawce potasu - dzięki temu możesz uchronić się przed różnorodnymi chorobami, w tym przed chorobami serca.
Nie rezygnuj ze śniadania, nawet gdy rano się śpieszysz - pierwszy posiłek nie tylko daje energię na początek dnia i „budzi" organizm, ale też może mieć wpływ na niższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
W ramach kampanii „Bliscy Sercu” od 15 maja do 22 czerwca w godzinach 9:00 – 18:00 można bezpłatnie przebadać się pod kątem kardiologicznym w mobilnym centrum badawczym. Obecny na miejscu lekarz opracuje dla każdego pacjenta indywidualne zalecenia dalszego postępowania. Cardiobus „Bliscy Sercu” odwiedzi 33 miejscowości na terenie całej Polski.
Korzyści z jedzenia owoców i warzyw zostały podkreślone raz jeszcze, bowiem jak twierdzą brytyjscy naukowcy mogą one chronić przed najpowszechniejszą postacią choroby serca i jedną z głównych przyczyn zgonów w UE.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później