Liczba wyników: 3823
Prosty test zdolności do identyfikacji zapachów i nieinwazyjne badania oczu mogą wkrótce pomóc lekarzom oszacować ryzyko choroby Alzheimera.
Nadmierna waga wiąże się ze zmianami co do możliwości odczuwania smaku. Z badań na myszach wynika, że otyłość oznacza istotne zmniejszenie ilości kubków smakowych na języku.
Pojawiające się na początku czerwca pachnące i smaczne truskawki stanowią zapowiedź lata. Mają jednak nie tylko powszechnie cenione walory smakowe, ale i (podobnie jak inne owoce jagodowe) istotny wpływ prozdrowotny. Jedząc je dostarcza się organizmowi liczne witaminy i mikro- oraz makroelementy.
Jak mawiają wyważeni w słowach Anglicy, „An apple a day keeps the doctor away”. Nasi rodzimi lekarze potwierdzają, że jabłko dziennie (a najlepiej dwa: rano dla urody, wieczorem dla zdrowia) pozwalają zachować dobre samopoczucie przez długi czas.
Szef kuchni to zdaniem większości Polaków (58,4%) zawód będący wyznacznikiem elegancji i dobrego smaku - wynika z raportu „Lipton. Piramida Dobrego Smaku Polaków".
Pieprz Cayenne (pieprz kajeński) nazywany jest często królem przypraw. To z pewnością zasługa jego intensywnego zapachu oraz wysublimowanego smaku. Ma on jednak także właściwości zdrowotne - w małych ilościach wpływa korzystnie na przemianę materii oraz obniża poziom cholesterolu.
Czosnek nie bez przyczyny uznawany jest za magiczną roślinę. W wielu krajach stosowany jest jako afrodyzjak, a niegdyś z powodu jego ostrego zapachu wierzono, że ma moc odstraszania wampirów oraz złych duchów i wieszano go w oknach. Jakie ma naprawdę właściwości i jak go stosować w domowej apteczce i w kuchni? Co zrobić, by po jego zjedzeniu móc przebywać w towarzystwie?
Minęły prawie dwa miliony lat od kiedy nasi przodkowie zaczęli gotować. Wydawać by się mogło, że największe kulinarne rewolucje i odkrycia mamy już za sobą – od pierwszych podpłomyków po kuchnię molekularną. Czy jest wobec tego możliwe, że większość z nas nie zdaje sobie sprawy z istnienia piątego smaku?
27 czerwca na rynku łódzkiego Centrum Handlowo - Rozrywkowego Manufaktura odbędzie się szósta edycja Festiwalu Dobrego Smaku. Impreza ta to międzynarodowy pokaz sztuki kulinarnej i ogólnopolski konkurs dla restauratorów na najlepszą potrawę.
Decydującą szczyptą, która kształtuje finalny smak potraw, jest najczęściej starannie skomponowana mieszanka przypraw. Niemniej poza aromatycznymi ziołami, równie duży wpływ na oblicze dania mogą mieć nasiona. Niepozorne ziarenka nie powinny być traktowane w kuchni z pobłażliwością, ponieważ są zarówno apetyczne, jak i pełne cennych dla zdrowia dobrodziejstw.