Liczba wyników: 6333
Spożywanie orzechów pistacjowych reguluje poziom cukru we krwi u osób z zespołem metabolicznym - potwierdziło pierwsze tego typu badanie przeprowadzone przez ekspertów University of Toronto, zaprezentowane w kwietniu br. podczas konferencji Experimental Biology w Waszyngtonie.
Jak wykazały nowe badania, jedzenie białka i warzyw przed węglowodanami ma wpływ na obniżenie po posiłku poziomu insuliny i cukru we krwi.
Oliwa z oliwek wykazuje lepsze działanie na obniżenie poziomu cukru we krwi i złego cholesterolu w porównaniu z innymi rodzajami tłuszczu.
Nowe badania sugerują, że u chorych na cukrzycę typu 2 z niebezpiecznie niskim poziomem cukru we krwi może wystąpić zwiększone ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
Jedzenie tzw. fast food to zawsze grzech przeciw zdrowiu, ale jeśli do niezdrowego posiłku doda się kawę efekty są jeszcze gorsze, ostrzegają uczeni z University of Guelph w Kanadzie.
Napój zawierający monoester ketonowy - nowy popularny suplement diety - może poprawić glikemię i zapobiec stanom przedcukrzycowym.
W ramach obchodów 60-lecia Krakowskiego Ośrodka Hematologicznego, w dniu 22 maja (sobota) 2010 r. od godz. 10.00 do 16.00 na Małym Rynku w Krakowie, zorganizowany zostanie „Dzień Krwi”, podczas którego mieszkańcy Krakowa będą mieli okazję dowiedzieć się o roli krwi w organizmie człowieka, wskazaniach do leczenia preparatami krwiopochodnymi oraz znaczeniu transplantacji szpiku w leczeniu chorób nowotworowych krwi.
Testosteron jest odpowiedzialny za wiele czynności w organizmie człowieka, od budowania mięśni, przez libido, po wzrost włosów. Chociaż występuje u kobiet i mężczyzn, to tradycyjnie jest kojarzony z cechami męskimi. Teraz wydaje się jednak, że za testosteronem kryje się coś więcej, gdyż może sprzyjać prospołecznym zachowaniom.
Choć wydaje nam się to paradoksalne, stres miewa pozytywne efekty. Przykładowo, pewien poziom stresu pozwala się lepiej zmobilizować do działania i zwiększa naszą efektywność. Teraz okazuje się również, że może mieć wpływ na wydłużenie życia.
Poziom wykształcenia ma wpływ na to, jaką dietę ludzie stosują. Dłuższa edukacja częściej przekłada się zdrowsze jedzenie, szczególnie w krajach o niskich dochodach.