Liczba wyników: 246
Nadciśnienie to dolegliwość często dotykająca kobiety w średnim wieku, naukowcy dowiedli, iż można z nią, walczyć włączając do codziennej diety nasiona soi.
Nasiona fistaszków są niezwykle pożywne z powodu wysokiej zawartości tłuszczu i białka, a poza tym bardzo smaczne. Prażone stanowią często ulubioną przekąskę zarówno dorosłych, jak i dzieci.
Trzeba jeść orzechy, oliwę z oliwek, ryby i nasiona, a będzie można żyć dłużej i zdrowiej.
Zdecydowanie najbezpieczniejszą, zdaniem dr Artura Drzewieckiego z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego, formą profilaktyki przerostu prostaty są preparaty roślinne - fitoterapeutyki. Udowodniono naukowo skuteczność tych preparatów w zapobieganiu raka prostaty i, co więcej, w zapobieganiu pozostałym nowotworom. Suplementy te ponadto obniżają ciśnienie i odbudowują nadwerężone ścianki naczyń krwionośnych, uelastyczniając je i chroniąc przed miażdżycą. Nie mają praktycznie skutków ubocznych, bo zawierają jedynie naturalne ekstrakty z nasion i liści: palmy sabal, pokrzywy, śliwy afrykańskiej czy lnu.
Co wspólnego mają szpinak, nasiona słonecznika i koktajl z mango lub jagód? Wszystko to może pomóc uchronić się przed demencją, bądź chorobą Alzheimera, ponieważ stanowi doskonałe źródłem różnego rodzaju form witaminy E.
Testy na myszach pokazują, że produkty bogate w tryptofan - takie jak indyk, wieprzowina, orzechy i nasiona - mogą zmniejszać ryzyko zaostrzenia zapalenia jelita grubego.
Nasiona i liście kozieradki są powszechnymi składnikami m. in. kuchni indyjskiej, armeńskiej, irańskiej, egipskiej i stosuje się je składnik kulinarny od czasów starożytnych. Rośliny używa się też w medycynie tradycyjnej na rozmaite dolegliwości, w tym na nadciśnienie, nadmierny poziom cukru we krwi, czy stany zapalne.
Osoby stosujące dietę roślinną z większą dbałością podchodzą do wyboru spożywanych produktów. Na ich talerzu powinny znajdować się pełnowartościowe oraz bogate w składniki odżywcze posiłki, takie jak: warzywa, nasiona, ziarna czy owoce. Szczególną uwagę muszą jednak zwracać na źródła białka. Jednym z nich jest ciecierzyca.
Jednym z najbardziej popularnych warzyw w kuchni orientalnej jest bobik. Jest to odmiana naszego polskiego bobu, różni się jednak wyglądem. Posiada smuklejszy pokrój, jego łodyga jest wyższa, liście są dłuższe, a nasiona występują w czerwonym oraz brunatnym kolorze. Bobik jest rośliną, która pochodzi z Azji Wschodniej. Z powodu dużej ilości białka nazywany jest „mięsem ubogich”.
Zawarte w soi związki zwane izoflawonami mogą znacząco zmniejszyć ryzyko nawrotu raka piersi lub śmierci z jego powodu.