Liczba wyników: 471
Dieta wysokotłuszczowa i ketogenna, nie tylko zwiększa długowieczność, ale także poprawia siłę fizyczną myszy, odkryli medycy z Uniwersytetu Kalifornijskiego.
Nowe badania wykazały, że wstrzyknięcie naturalnego czynnika wzrostu komórek do mózgów myszy, szczurów i małp umożliwia powstrzymanie rozwoju choroby Alzheimera, a nawet zniwelowanie zaistniałych już zniszczeń powodujących kłopoty z pamięcią, informuje newscientist.com.
Zidentyfikowano cząsteczkę we krwi, która jest wytwarzana podczas ćwiczeń i może skutecznie zmniejszyć ilość spożywanego jedzenia oraz otyłość u myszy.
Substancja znajdująca się w olejkach eterycznych wspomaga proces gojenia skóry myszy, gdy stosuje się ją miejscowo na ranę.
Ekspozycja na kobiece zapachy i feromony powoduje utratę wagi i wydłuża życie myszy, mówią uczeni z Uniwersytetu Otago (Nowa Zelandia).
Wysoki poziom cholesterolu w diecie sprawił, że u myszy zarażonych grypą choroba się nasiliła. Okazuje się, że cholesterol może zaostrzać infekcje wirusowe.
Brytyjscy naukowcy odkryli u myszy rodzaj przeciwciała, który blokuje objawy choroby Alzheimera, co może przyczynić się do opracowania nowego sposobu jej leczenia.
Polifenol amazońskiego owocu camu camu (o nazwie kastalgina), zwiększa skuteczność immunoterapii u myszy, zmieniając ich mikrobiom.
Potencjalne nowe metody leczenia choroby Parkinsona opracowane przez naukowców z Rush University Medical Center okazały się skuteczne w spowalnianiu postępu choroby u myszy.
Uczeni z University of Texas odkryli u myszy obwód neurologiczny, który po aktywacji zwiększał poziom stresu, jednocześnie zmniejszając chęć zwierząt do jedzenia.