Liczba wyników: 425
Szacuje się, że wiele osób chorych na cukrzycę nie ma świadomości jej obecności, co jest dla nich bardzo niebezpieczne, bo choroba wyniszcza organizm i prowadzi do poważnych powikłań, które moga skutkować śmiercią. Okazuje się jednak, że istnieje też odwrotny problem - pacjenci z cukrzycą mogą otrzymywać leczenie, które skutkuje zbyt dużym obniżeniem poziom glukozy, co również jest niebezpieczne dla zdrowia.
Umiejętność przewidywania przyszłych zdarzeń pozwala nam zaplanować i sprawować lepszą kontrolę nad naszym życiem, ale może oznaczać też zwiększone ryzyko stresu związanego z chorobami charakterystycznymi dla procesu starzenia się.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość wędlin. Najwięcej nieprawidłowości dotyczyło oznakowania. Producenci nieprawidłowo podawali wykaz składników użytych do produkcji. Inspektorzy stwierdzali ponadto obecność niezadeklarowanych surowców mięsnych, zawyżoną zawartość tłuszczu oraz zaniżoną zawartość białka.
Cukrzyca to choroba utrudniająca życie, jednak można nad nią zapanować. Kluczową kwestią jest samokontrola, wizyty u lekarza oraz przyjmowanie leków to nie wszystko, pacjent powinien wyrobić w sobie nawyk regularnego oznaczania glikemii.
Pacjenci z cukrzycą typu 2 poprawiają możliwość regulowania poziomu cukru we krwi, jeśli ich dieta ma obniżoną zawartość węglowodanów i więcej białka oraz tłuszczu.
Już wiadomo, dlaczego w dojrzałym wieku częściej przybieramy na wadze. Rzecz wcale nie musi dotyczyć spowolnienia metabolizmu.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę prawidłowości znakowania jaj. Inspektorzy sprawdzili prawidłowość znakowania jaj oraz opakowań jednostkowych i transportowych. Najczęściej stwierdzaną nieprawidłowością był brak lub nieprawidłowo określona data minimalnej trwałości. Niektórzy producenci ustalali datę minimalnej trwałości na więcej niż 28 dni, co jest sprzeczne z prawem. Wystąpiły również przypadki złego oznaczania metody chowu - jaja z chowu klatkowego oznaczano jako ściólkowe.
Kontrola wytwarzania glukozy w wątrobie może prowadzić do nowego sposobu leczenia cukrzycy typu 2.
Kontrolowanie poziomu cukru we krwi w ciągu pierwszego roku od diagnozy zmniejsza częstość występowania poważnych zdarzeń sercowo-naczyniowych. Co więcej, ustalono też, że im bardziej poziom glukozy we krwi pacjenta zmieniał się w ciągu 12 miesięcy po postawieniu diagnozy, tym większe było prawdopodobieństwo wystąpienia groźnych zdarzeń sercowo-naczyniowych.
Pieprzyki to potoczna nazwa znamion barwnikowych. Mogą one być obecne na Twojej skórze już w chwili narodzenia lub pojawić się w późniejszym okresie życia. Czy należy się nimi niepokoić? W tym tekście przekonujemy, że znamiona nie muszą być groźne, i podpowiadamy, dlaczego warto wyćwiczyć w sobie nawyk regularnej samokontroli znamion.