Liczba wyników: 266
Krótsze dni, ponure poranki i deszczowe popołudnia - jesień przystępuje do ataku. Nie warto jednak ulegać pogodowym zmianom nastroju. Tym bardziej, że sposób na walkę z jesienną chandrą może być miły i smaczny... jak kawałek czekolady lub ciasta czekoladowego.
12 kwietnia obchodzony jest Dzień Czekolady - niekwestionowanej królowej słodyczy, pokusy, której nie mogą się oprzeć nawet najwytrwalsi w swoich dietetycznych postanowieniach. Pysznie intensywna, rozpływająca się w ustach, niebiańska, gorąca, z mlekiem, w tabliczkach, nadziewana...
Nowy przegląd badań na temat powiązań pomiędzy czekoladą i chorobami wykazało, że jedzenie słodyczy z zawartością kakao wydaje się być związane z mniejszym ryzykiem wystąpienia udaru mózgu.
Chcąc połączyć przyjemność jedzenia słodyczy z troską o zdrowie często sięgamy po gorzką czekoladę. Naukowcy ostrzegają, że ciemne czekolady mogą różnić się składem.
Jeśli ktoś zastanawiał się nad tym, czemu w hotelowych pokojach tak często znaleźć można czekoladki, w odpowiedzi na to pytanie pomogą mu wyniki badań dotyczących tego, co sprawia największą przyjemność Amerykanom.
Aż 96% Polaków kupuje słodycze. Ulubioną słodkością jest czekolada. Tylko co dziesiąty Polak przy zakupie słodyczy kieruje się ich składem. Co piąty badany nie kupuje słodyczy dzieciom – wynika z badania przeprowadzonego przez ARC Rynek i Opinia.
Czekolada pozytywnie wpływa na zdrowie wątroby. Jest jednak jeden warunek - musi to być gorzka wersja produktu, taka z zawartością co najmniej 70 proc. kakao.
Z badań wynika, że czekolada może być pomocna w zapobieganiu m. in. chorobom serca. Teraz uczeni odkryli jeszcze więcej zdrowych właściwości flawonoli - przeciwutleniaczy znajdujących się w ziarnach kakao.
Wielbiciele czekolady mogą się nią raczyć bez wyrzutów sumienia, to ten rodzaj słodyczy, który można wręcz określić jako „prozdrowotny". Trzeba pamiętać, że czekolada nie należy do najbardziej dietetycznych produktów, ale jej właściwości uzasadniają namiętność do raczenia się nią w czasie deseru.
Codzienne spożywanie gorzkiej czekolady może zmniejszyć ryzyko zdarzeń sercowo-naczyniowych, takich jak ataki serca i udary mózgu u osób z zespołem metabolicznym.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość