Liczba wyników: 389
Koniec wiosny i początek lata to idealny czas, aby wzbogacić codzienną dietę o naturalne produkty – przede wszystkim świeże warzywa i owoce. O tym, które z nich są najcenniejsze dla zdrowia i pomogą zadbać o szczupłą sylwetkę mówi dietetyk Joanna Sobczak.
Według wielu dietetyków nabiał powinien być ograniczony z powodu wysokiego poziomu cholesterolu, który jest odpowiedzialny za choroby serca, jednak nowe badania wykazały, że osoby jedzące produkty tego typu są mniej narażone na cukrzycę typu 2.
Organizowana od 2006 roku kampania edukacyjno-społeczna „Zadbaj o swoje serce” zachęca do udziału w badaniach przesiewowych prowadzonych w wielu miastach w Polsce. Uczestnicy mogą bezpłatnie poddać się profilaktycznym badaniom, skorzystać z porady kardiologicznej oraz konsultacji u dietetyków.
Sery nie są „ulubieńcami" dietetyków, często uważa się je za zbyt tłuste i zagrażające układowi krążenia. Teraz ustalono jednak, że ci, którzy codziennie sięgają po te produkty, wykazują niższe ryzyko chorób serca czy udaru niż osoby ich unikające.
Wysypki, rumień, zmiany łuszczycowe i wiele innych problemów ze skórą mogą sygnalizować nietolerancje pokarmowe. Często mylone z alergią, nie tylko wpływają na wygląd i zdrowie naszej cery, ale obniżają kondycję organizmu i psują samopoczucie. Jak je wytropić i dlaczego warto? Odpowiada dietetyk Centrum WellDerm.
Cukrzyca typu II to jedna z najgroźniejszych chorób cywilizacyjnych. Dotyka osób w każdym wieku – zarówno starszych, ale także małych dzieci. 27 czerwca obchodzony jest Dzień Walki z Cukrzycą. O kwestiach związanych z dietą dla diabetyków mówi Hanna Bieszczad, dietetyk.
Ostatnio olej kokosowy zyskuje uznanie zarówno dietetyków, jak i konsumentów. Prawdą jest bowiem, że ma wiele pozytywnych właściwości, m. in. wspomaga zdrowie serca, wzmacnia odporność, poprawia wygląd skóry. Odkryto też, że może być pomocny w odchudzaniu, choć w tym zakresie wyniki nie są tak jednoznaczne.
Lato, zwłaszcza takie gorące jak tegoroczne, to czas kiedy zjadamy ogromne ilości lodów. Czy należą one do grupy bezpiecznych słodyczy? Zdaniem dietetyków niestety tak nie jest. Dwie gałki lodów to około 250 kilokalorii, czyli tyle samo, ile zawiera pół tabliczki czekolady.
Błonnik jest często zapominanym, ale niezbędnym składnikiem diety. Nie każdy zdaje sobie sprawę dlaczego warto wprowadzić go do swojej codziennej diety i jakie mamy z tego korzyści. Polecany przez dietetyków i lekarzy błonnik to prawdziwy wybawca: oczyszcza, pomaga pozbyć się toksyn z organizmu oraz przyspiesza proces trawienia.
Dobre dla serca są nie tylko brokuły, cebula czy marchew, ale i odmiana rzodkiewki japońskiej. Według dietetyków związki znajdujące się w uzyskującej znaczne rozmiary Sakurajima daikon mogą pomóc w ochronie naczyń wieńcowych i potencjalnie zapobiegać chorobom serca oraz udarom.