Liczba wyników: 3511
Odpowiednio skomponowana dieta może nas uchronić przed wieloma chorobami. Jedzenie kilka razy dziennie warzyw i owoców to jeden ze sposób na zmniejszenie ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej.
Dieta, która obfituje w błonnik, pomaga zachować bogatą florę jelitową, a ta z kolei wywołuje silniejszą odpowiedź na leczenie w przypadku złośliwego raka skóry.
Diety bogate w cukier mają negatywny wpływ na zdrowie, niezależnie od tego, czy ktoś jest otyły, czy nie, mówią eksperci z MRC London Institute of Medical Sciences.
Bogate we flawanole składniki diety - na przykład herbata, jabłka czy owoce jagodowe - pozwalają na obniżenie ciśnienia krwi.
Osoby z cukrzycą typu 2, które spożywają dużo soli w diecie, mogą być narażone na znacznie większe ryzyko wystąpienia chorób serca.
Stosowanie diety bogatej w błonnik oznacza nie tylko dbanie o dobre funkcjonowanie układu pokarmowego, pomaga również dbać o zdrowie serca, mówią eksperci.
Ryby to ważny element naszej diety, naukowcy prowadzący badania na temat wpływu rybiego tłuszczu na nasze zdrowie dostarczają kolejnych powodów, dla których watro po nie sięgać.
Lekarze oraz specjaliści w dziedzinie żywienia zalecają codzienne spożywanie warzyw i owoców. Dostarczają one do naszego organizmu nie tylko witaminy ale i błonnik, który jest niezwykle ważny dla funkcjonowania układu pokarmowego.
Sposób odżywiania się bogaty w błonnik może pomóc uchronić się przed powszechnymi zagrażającymi życiu chorobami, takimi, jak udar czy nowotwór.
Ci, którzy jedzą więcej błonnika, cechują się niższym ryzykiem cukrzycy typu 2.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość