Liczba wyników: 3523
Diety bogate w cukier mają negatywny wpływ na zdrowie, niezależnie od tego, czy ktoś jest otyły, czy nie, mówią eksperci z MRC London Institute of Medical Sciences.
Bogate we flawanole składniki diety - na przykład herbata, jabłka czy owoce jagodowe - pozwalają na obniżenie ciśnienia krwi.
Osoby z cukrzycą typu 2, które spożywają dużo soli w diecie, mogą być narażone na znacznie większe ryzyko wystąpienia chorób serca.
Stosowanie diety bogatej w błonnik oznacza nie tylko dbanie o dobre funkcjonowanie układu pokarmowego, pomaga również dbać o zdrowie serca, mówią eksperci.
Ryby to ważny element naszej diety, naukowcy prowadzący badania na temat wpływu rybiego tłuszczu na nasze zdrowie dostarczają kolejnych powodów, dla których watro po nie sięgać.
Lekarze oraz specjaliści w dziedzinie żywienia zalecają codzienne spożywanie warzyw i owoców. Dostarczają one do naszego organizmu nie tylko witaminy ale i błonnik, który jest niezwykle ważny dla funkcjonowania układu pokarmowego.
Sposób odżywiania się bogaty w błonnik może pomóc uchronić się przed powszechnymi zagrażającymi życiu chorobami, takimi, jak udar czy nowotwór.
Ci, którzy jedzą więcej błonnika, cechują się niższym ryzykiem cukrzycy typu 2.
Warzywa i owoce powinny być składnikami naszej codziennej diety, niestety często jemy ich zbyt mało. Naukowcy postanowili, więc ulepszyć warzywa tak, aby dostarczały nam więcej istotnych dla zdrowia substancji.
Popularna na Zachodzie dieta pełna cukru może sprzyjać nowotworowi piersi.