Liczba wyników: 228
Opalona, wypoczęta, zrelaksowana - urlop przysłużył się w równym stopniu Tobie, jak i Twojej skórze. Zastanawiasz się jak sprawić, aby koleżanki jeszcze przez długi czas komplementowały Twój wygląd. Zrelaksowanej skórze sprzyja odpowiednia dieta – bogata w składniki nawilżające, witaminy i antyoksydanty.
Żurawina pomaga leczyć problemy z pęcherzem, odkaża gardło oraz jamę ustną, przyspiesza neutralizację trucizn w organizmie, zawiera silne antyoksydanty, jest źródłem wielu witamin i minerałów.
Wszędzie niemal możemy przeczytać, że warto sięgać po jedzenie bogate w przeciwutleniacze, które pomogą powstrzymać rozwój wielu chorób i hamować proces starzenia się. Okazuje się jednak, że efekt, jaki dają antyoksydanty, nie jest w pełni poznany i nawet może być groźny.
Antyoksydanty to związki zapobiegającymi i opóźniającymi proces utleniania wiązań chemicznych różnych substancji. Ich działanie obejmuje unieszkodliwianie wolnych rodników, które krążą po ludzkim organizmie i uszkadzają komórki ciała. Wśród najsilniejszych antyoksydantów jest koenzym Q10.
Czekolada - źródło energii i najpopularniejsze lekarstwo na melancholię. Zwiększając poziom serotoniny i endorfin w mózgu, poprawia nastrój, wzmacnia psychikę, a także podnosi odporność i chroni układ krążenia. Ponadto zawarte w czekoladzie antyoksydanty spowalniają proces starzenia. Obok wszystkich niekwestionowanych zalet czekolada ma jednak jedną wadę: kaloryczność. Jak więc bezkarnie korzystać z jej dobrodziejstw? Jest na to słodki sposób. By połączyć pielęgnację ciała z zaspokojeniem innych zmysłów można wybrać się na masaż... czekoladą.
Warzywa i owoce zawierają cenne składniki pokarmowe: witaminy, minerały, antyoksydanty oraz błonnik. Organizm nie potrafi magazynować niektórych z tych substancji, dlatego dla dobrego ich wykorzystania powinniśmy spożywać niewielkie ilości warzyw i owoców wielokrotnie w ciągu dnia. Ważna jest także ich różnorodność i odpowiednie proporcje. I choć Polacy coraz częściej włączają te produkty do swojego menu, to wciąż jednak są to niewystarczające ilości.
Antyoksydanty (przeciwutleniacze) są związkami zapobiegającymi lub opóźniającymi proces utleniania wiązań chemicznych rozmaitych substancji. Wspomagają naturalne mechanizmy ochronne. Ich działanie związane jest z unieszkodliwianiem wolnych rodników krążących po ludzkim organizmie i uszkadzających komórki ciała, który to proces przyczynia się do przyspieszania procesu starzenia się i rozwoju wielu chorób. Wśród najsilniejszych antyoksydantów są flawonoidy.
Powszechnie wiadomo, że dobra, zbilansowana dieta obejmuje jedzenie pięciu porcji warzyw i owoców dziennie. Produkty te są bardzo bogate w witaminy, minerały, antyoksydanty i składniki odżywcze, więc pomagają ciału pozostać w jak najlepszej formie. W przypadku diabetyków sposób odżywiania się podlega wielu restrykcjom. Ważne jest więc, by wiedzieli, jakie owoce więc są „bezpieczne", a jakie zaś mogłyby spowodować zbyt szybki wzrost cukru we krwi.
Owoce aronii zawarte w mają szansę zrewolucjonizować leczenie większości chorób cywilizacyjnych. Czy małe, niepozorne owoce mogą być lekiem na całe zło?Już Indianie byli przekonani, że jagody są darem Wielkiego Ducha i mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Wiara znalazła oparcie w nauce i 50 lat temu odkryto, że wolne rodniki powodują choroby i starość, niszczą białko, DNA oraz lipidy. Proces produkowania wolnych rodników hamują jedynie przeciwutleniacze (antyoksydanty).
Jest stosowany od czasów starożytnych jako lek i jako przyprawa. Koper włoski (inaczej fenkuł włoski) jest warzywem cenionym za chrupiącą teksturę i świeży smak przypominający nieco anyż. Ma wiele kulinarnych zastosowań - może być spożywany zarówno surowy, jak i gotowany, silnie kojarzy się z grecką i włoską kuchnią, ale ostatnio został rozpowszechniony na całym świecie. Przydaje też ważnych korzyści zdrowotnych, może osłabić ryzyko raka i chorób serca. Zawiera silne antyoksydanty.