Liczba wyników: 16
Lubczyk, łac. Levisticum officinale, był wykorzystywany w celach leczniczych już średniowieczu. Jest stosowany przy wzdęciach i zaparciach, do wywoływania pocenia, w leczeniu kolek. Poza tym może pomóc w walce z żółtaczką, kamieniami nerkowymi i zapaleniem oskrzeli. Roślina była też stosowana jako lek moczopędny.
Zdobią, smakują a także pomagają przetrwać pszczołom - sadźmy jak najwięcej ziół w ogrodach i na balkonach. Bazylia, cząber, kolendra, lubczyk, mięta, oregano, rozmaryn, szałwia, tymianek – któż nie chciałby mieć takiego właśnie ziołowego zestawu na wyciągnięcie ręki? Może więc pora sprawić sobie ziołowy ogródek?
Wiele kobiet po 50-tym roku życia skarży się na przyrost masy ciała, który nie wiąże się ze zwiększonym spożyciem żywności lub na trudności w odchudzaniu. Pojawiają się problemy z utrzymaniem prawidłowej wagi, a stosowanie diet nie przynosi oczekiwanych rezultatów. Głównymi przyczynami kłopotów w walce ze zbędnymi kaloriami po 50-tce są zmiany hormonalne. Co robić, aby w każdym wieku cieszyć się dobrą kondycją i zgrabną figurą?
Kuchnia polska ma smak słony, a typowe polskie potrawy to bigos, żurek i kotlety schabowe – pokazują wyniki badania „Jak Polacy postrzegają kuchnię polską?” przeprowadzonego przez Kantar TNS na potrzeby programu Polskie Skarby Kulinarne.
Wiosną i latem, gdy przypada pełnia sezonu na wszelkie warzywa i owoce, znacznie łatwiej jest przygotować aromatyczny i apetyczny obiad. Jednak, gdy tylko drzewa zaczną przybierać bajeczne kolory, a chodniki pokryją się kasztanami, kreatywne gotowanie przysparzać może nieco większych problemów. Jak z całorocznych i prostych w smaku warzyw przygotować danie, którego nie powstydziłby się prawdziwy szef kuchni? Odpowiedzią są świeże zioła, które bez przeszkód uprawiać możemy w domu, przez cały rok.
Kolejne badania potwierdzają, że w naszej diecie jest za dużo mięsa i produktów przetworzonych, a to zabiera nam zdrowie. Obecnie triumfy świętuje fleksitarianizm, czyli stosowanie diety w znacznej mierze bezmięsnej i jedynie okazjonalne jedzenie mięsa. Zobacz, jak zmieniać jadłospis, by zmniejszyć jego spożycie.
W Polsce nadal najczęściej świętujemy jedząc. Suto zastawiony stół, liczne potrawy, częstokroć ciężkostrawne, alkohol. Potrawy tłuste, smażone, bardzo kaloryczne. Festiwal obżarstwa często kończy się bólami brzucha, wzdęciami, niestrawnością. Jak przygotować się do świętowania, by problemy gastryczne nie zepsuły nam radości z przebywania z rodziną? Przedstawiamy kilka prostych rad.
Uderzenia gorąca, nocne poty, drażliwość, zaburzenia snu, bóle stawów, przyrost masy ciała, obniżone libido – to najczęściej występujące objawy menopauzy. Konsekwencje zmian hormonalnych, jakie zachodzą w organizmie kobiety dojrzałej, można skutecznie minimalizować. Z okazji obchodów Światowego Dnia Menopauzy i Andropauzy zdradzamy 7 porad, jak to zrobić bez sięgania po farmaceutyki.
Aktualne programy i inicjatywy mające na celu aktywizację i zwiększenie uczestnictwa se-niorów w kulturze, zostały zaprezentowane podczas forum „Kultura dla seniora”, które odbyło się w ramach tegorocznych Wrocławskich Dni Seniora.
Hildegarda z Bingen to dwunastowieczna wizjonerka, mistyczka, i uzdrowicielka, autorka dzieł teologicznych, medycznych oraz muzycznych. Opracowana przez nią dieta stanowi część jej holistycznego programu zdrowotnego. Zaproponowany przez Hildegardę sposób odżywiania się zyskuje coraz większą popularność.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji